/

Zo kom je goed voor de dag als startende ondernemer

4 minuten leestijd

Als startende ondernemer moet je goed voor de dag komen. En dat moet je dan ook letterlijk nemen. Als je naar de bank gaat om te praten over een lening van tienduizenden euro’s dan is een zakelijke uitstraling heel belangrijk. Verschijn daar niet in een verschoten spijkerbroek en T-shirt, maar investeer in een goed pak. Dat pak heb je later vast ook nog nodig, want er moet nog meer geregeld worden. Natuurlijk mag je uiterlijk niet doorslaggevend zijn. Maar als je goed gekleed gaat dan zegt dat ook iets over hoe serieus je de zaak neemt. Een bank investeert niet zo snel in iemand die onderuitgezakt op een stoel zit en zich duidelijk totaal niet heeft voorbereid op het gesprek.

Investeerders enthousiast maken

Als de bank geen lening wil verstrekken of als het bedrag niet hoog genoeg is, dan kun je ook proberen om een investeerder enthousiast te maken voor je bedrijf. Er zijn investeerders die startups op weg helpen met een geldbedrag. Daar staat natuurlijk wel wat tegenover, meestal een percentage van de aandelen. Maar vaak kun je ook dankbaar gebruik maken van de kennis en vooral ook van het netwerk van de investeerder. Dat maakt het bijvoorbeeld een stuk makkelijker om in het buitenland voet aan de grond te krijgen of andere nuttige contacten te leggen.

De opening van de zaak

De opening van je bedrijf is dé gelegenheid om jezelf te presenteren. Draag de stijlvolle herenmode van Henk ter Horst en je weet zeker dat je een betrouwbare indruk maakt. Natuurlijk maken niet alleen kleren de man, maar ook hier geldt dat je maar één kans krijgt voor een eerste indruk. De opening van de zaak kun je aankleden in de stijl die bij je past. Dat kan met ballonnen en slingers, maar ook met een netwerkborrel waar je collega ondernemers voor uitnodigt. Je keuze hangt sterk af van de doelgroep waar je voor gaat werken. Gaat het om B2B dan geef je de opening een andere insteek dan wanneer je klanten vooral consumenten zijn.

Wek het vertrouwen van je klanten

Een heel belangrijke tip is om ervoor te zorgen dat je altijd je afspraken nakomt. Maak geen afspraken die je niet waar kunt maken. Zorg dat problemen en klachten zo snel mogelijk en naar tevredenheid worden opgelost. Alleen dan kun je het vertrouwen van je klanten winnen. Overdrijf het ook weer niet. Onderzoek goed of de klagende klant gelijk heeft of niet. Er zijn ook mensen die proberen voordeel te halen uit het feit dat ze met een startende ondernemer te maken hebben die zijn best wil doen om een goede indruk te maken. Let in dat verband ook op je prijzen. Je hoeft niet de goedkoopste te zijn, als je de beste bent levert dat uiteindelijk het meeste rendement op. En daar heb je op de langere termijn het meeste voordeel van.

Nieuwste over Blog