Zo bouw je een cv als zelfstandige ondernemer op

4 minuten leestijd

Het CV, ook wel curriculum vitae is het visitekaartje voor je als ZZP’er of freelancer gericht aan de ondernemingen waar je solliciteert. Als ZZP’er zet je op je CV net wat andere dingen dan op een regulier CV. Je zet namelijk je ervaringen, kwaliteiten en expertise die je als zelfstandige hebt opgedaan.

De opbouw van je cv

Personalia

Je personalia is iets wat zeker niet mag ontbreken op ZZP CV. Opdrachtgevers willen natuurlijk graag weten met wie ze het van doen hebben, waar je vandaan komt en hoe ze je kunnen bereiken. Beschik je over een website met al je informatie? Voeg dan je linkje toe. Ook zakelijke social media account zoals LinkedIn en Instagram kunnen niet ontbreken. Hiermee geef je de opdrachtgevers meer informatie en kun je eventueel al een deel van je portfolio aantonen. 

Persoonlijk profiel

In je profielschets maak je de opdrachtgever duidelijk wie je bent en waarom jij de juiste persoon bent voor de opdracht. Je persoonlijk profiel is een belangrijk onderdeel om op gesprek te komen. Schrijf dit onderdeel volledig op de gevraagde vereisten en de werkzaamheden die je moet uitvoeren voor de opdrachtgever. Beschrijf je competenties en expertise, waar je de gevraagde werkzaamheden al eens hebt uitgevoerd en op welke manier jij voldoet aan de vereisten.

Vermelde opleidingen en vaardigheden

Waarschijnlijk heb je al veel werkervaring bij meerdere werkgevers opgedaan. Je kunt op je CV dus gemakkelijk je opleidingen en vaardigheden kwijt. Schrijf alleen de allerbelangrijkste op en zorg ervoor dat je CV niet te lang wordt. Houd het juist kort en krachtig, anders wordt het te veel en rommelig. 

Lay-out van je CV

Tegenwoordig zijn er vele sites waarop jij jouw CV kunt vormgeven. Om gemakkelijk en snel jouw CV vorm te geven gebruik je sites zoals CV.nl en CVster. Heb je als ZZP’er een eigen huisstijl? Dan kun je jouw CV het best vormgeven in Canva. Canva is een gratis programma waarin je alles gemakkelijk kunt vormgeven. Daarom kun je jouw abonnement bij CVster opzeggen, dit bespaard je onnodig geld. 

Als je geen eigen huisstijl hebt, kies dan voor een moderne CV template die een professionele uitstraling geeft. Zorg ervoor dat je CV overzichtelijk is door genoeg witruimte toe te voegen, dikgedrukte koppen en titels te gebruiken. Hierdoor presenteer je jezelf op een professionele en heldere manier. Jouw CV kun je gemakkelijk in gratis programma’s maken, zeg daarom snel jouw betaalde abonnementen op via Xpendy

Toon aan dat je de opdracht begrijpt

Wees proactief en toon dat je de opdracht begrijpt door je in de schoenen van de opdrachtgever te plaatsen. Bedrijven zoeken namelijk iemand die hen kan helpen, of je nu een financieel expert of marketing professional bent. Door goed naar de opdrachtomschrijving te kijken, kun je begrijpen aan welk project je gaat werken, hoe het past binnen hun grotere plannen en wat ze van je verwachten. Door te laten zien dat je mee kunt denken met het bedrijf, kun je vaak een voorsprong krijgen. Dt vereist wel het nodige vooronderzoek, dus zorg dat je voldoende tijd neemt om het bedrijf te bestuderen. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.

Nieuwste over Ondernemerstips