Auto leasen: zo kies je een geschikte zakelijke leasevorm

4 minuten leestijd
the kia sorento parked beside the beach
Photo by Hyundai Motor Group on Pexels.com

Steeds meer ondernemers kiezen ervoor om hun auto zakelijk te leasen. Dit is misschien ook wel de meest bekende vorm van leasen. Hoewel private lease ook explosief groeit in Nederland, blijft het aantal geleasde zakelijke auto’s in ons land stukken groter. Geen wonder, want het biedt veel voordelen. Toch zijn er veel dingen waar je aan moet denken. Een auto leasen doe je niet zomaar. Er zijn talloze leasevormen. Daarom moet je precies weten welke leasevorm voor jou het meest geschikt is. Maar hoe maak je een keuze? In dit artikel zetten we de belangrijkste tips op een rij.

Wil je eigenaar worden van de auto?

Bij zakelijk leasen word je meestal niet de juridische eigenaar van de auto. Je betaalt een x-bedrag per maand en mag dan in de auto rijden. Onderhoudskosten en verzekeringen zijn voor rekening van de leasemaatschappij. Je hoeft je enkel druk te maken om de brandstofkosten. Er zijn echter ook ondernemers die uiteindelijk graag de auto op hun eigen naam hebben staan. Die ooit de juridische eigenaar willen zijn, maar nu niet de financiële middelen hebben om de auto direct te kopen.

In dit geval kom je uit op financial lease. Dit kan vergeleken worden met een hypotheek. Je betaalt elke maand een aflossingsbedrag en wanneer de gehele auto afbetaald is, zal je de juridische eigenaar worden. Tot die tijd blijft het eigendom bij de leasemaatschappij. Net als dat je huis (zolang de hypotheek nog niet afbetaald is) eigenlijk in handen van de bank is.

Tijdelijke oplossing

Soms ben je op zoek naar een tijdelijke oplossing. Bijvoorbeeld omdat je een nieuwe medewerker in dienst neemt en deze graag een auto wil meegeven, maar je natuurlijk nooit met zekerheid kan zeggen dat hij ook daadwerkelijk blijft. Dan is het prettig om over een tijdelijke oplossing te beschikken. Dan kom je al snel uit op shortlease. Dit is één van de leasevormen die bij veel ondernemers populair is. Je beschikt over een flexibel contract en kunt deze ook weer op zeer korte termijn opzeggen. Zo zit je niet langdurig aan extra kosten vast en loop je nauwelijks financieel risico.

Operational lease

Operational lease is misschien wel de meest bekende leasevorm. Hierbij lease je een auto die nog nieuw is. Dit doe je voor een vastgelegde periode, wanneer deze weer wordt ingeruild. Met skoda enyaq lease beschik je over een praktische auto, een relatief lage aanschafprijs en een goed onderhouden auto.

Om over na te denken

Wees je er wel van bewust dat zakelijk leasen niet voor iedereen geschikt is. Als je met de auto ook veel privé rijdt, loop je kans dat je ook veel bijtelling moet betalen. De kosten lopen flink op als je meer rijdt dan je had verwacht. De bijtellingspercentage wordt door talloze factoren bepaald. Denk hierbij aan leeftijd en de CO2 uitstoot.

Het is daarom van belang dat je alle ritten secuur bijhoudt. Eventueel met behulp van een voertuigvolgsysteem. De Belastingdienst kan deze gegevens opvragen. 

Nieuwste over Ondernemerstips