Zakelijk elektrische scooter kopen zeer gunstig

4 minuten leestijd

Hoe duurzamer je bedrijf, hoe beter. Je team werkt nu met duurzame materialen, het papier in de printer is 100% gerecycled FSC-papier, het verpakkingsmateriaal heeft een lagere footprint en plastic zakjes en bekertjes zijn tijdens jullie lunch niet meer te vinden. Goed bezig! Maar kijk je ook naar de footprint die je medewerkers achterlaten door van en naar het werk te komen?

Nu het openbaar vervoer enkel gebruikt mag worden als het echt noodzakelijk is, zijn we op zoek gegaan naar een ander duurzaam vervoersmiddel voor medewerkers. We kwamen uit op een electric scooter. Niet alleen goed voor het milieu. Een elektrische scooter kopen is zakelijk namelijk ook erg gunstig.

Voordelen van zakelijk een electric scooter aanschaffen

Zakelijk een vervoermiddel aanschaffen is vaak een stuk gunstiger. Ook met een electric scooter. Wij zetten alle financiële voordelen voor je op een rijtje:

  • BTW aftrek: Als je een scooter zakelijk aanschaft, kun je de 21% BTW terugvorderen. Een scooter van €3.200 kost je zo nog maar €2644,63. De overige €600 kun je weer investeren in je bedrijf.
  • Kleinschaligheidsaftrek (KIA): Naast de BTW aftrek mag je als ondernemer een bedrag tussen €2.031 en €56.642 investeren in bedrijfsmiddelen. Een vervoermiddel, zoals een (elektrische) scooter, valt daar ook onder. Hiermee kom je dus in aanmerking voor een aftrek van 28% van het investeringsbedrag. Hierdoor mag je je winst met €700 verlagen en betaal je uiteindelijk ook weer minder belasting.
  • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): De VAMIL is een regeling de ondernemers stimuleren om te investeren in milieuvriendelijke bedrijfsvoeringen. Normaliter schrijf je een scooter in vijf jaar af. Dankzij de VAMIL kun je 50% van de investering in het eerste jaar voor 75% afschrijven. Van de scooter van €2644,63 excl. BTW mag je van de helft 50% afschrijven in het eerste jaar. Voor de rekenaar onder ons: je mag je winst van dat jaar met bijna €1.000 verlagen!
  • Milieu Investerings Aftrek (MIA): De MIA ligt in het verlengde van de VAMIL. De MIA aftrek bedraagt 13,5% over de 50% van de waarde. Dankzij de MIA mag je van de scooter die wij als voorbeeld gebruiken nog eens €198,35 van je winst aftrekken.

Let wel op! Een belangrijke voorwaarde voor de MIA is dat het investeringsbedrag exclusief BTW minimaal €2.500 per bedrijfsmiddel is.

Het fijne voor jou als ondernemer is dat je al deze regelingen tegelijk mag toepassen. Het eerste jaar mag je in totaal €1890,09 ten laste van je fiscale winst opvoeren. Voor de VAMIL en MIA regelingen moet je binnen 3 maanden na het tekenen van de koopovereenkomst een melding maken via het mijn.rvo.nl. Als je dat geregeld hebt, kun je de VAMIL en MIA aftrek toepassen in de belastingaangifte.

Nog duurzamer opereren dankzij groen vervoer

Doordat jouw werknemers dankzij duurzamer vervoer van en naar het werk komen, maak je de ecologische footprint van jouw bedrijf nog kleiner. Zorg er wel voor dat er voldoende laadpalen beschikbaar zijn, zodat je personeel zonder problemen van en naar het werk kunnen komen.

De gemiddelde actieradius van een e scooter met enkele accu is namelijk 70 kilometer. Laadt de scooter op tijdens werkuren. Binnen 7 a 8 uur is de accu volledig opgeladen. Woont je personeel verder van het bedrijf af? Bekijk dan eens scooters waarbij je accu’s kunt stapelen, zodat de actieradius vergroot wordt naar 150 kilometer.

Nieuwste over Ondernemerstips