Werken in de WMO, wat is het?

3 minuten leestijd

Last Updated on: 15th augustus 2022, 12:19 pm

Het is een term die je steeds vaker tegenkomt, ‘de WMO’. Het staat voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, Deze is in de huidige vorm in 2015 vastgelegd en beslaat een brede doelgroep van mensen die ondersteuning nodig hebben van de overheid. Ook voor de werving van personeel wordt nu de term ‘werken in de WMO’ veelvuldig gebruikt. Omdat het zo’n breed begrip is het soms moeilijk om te begrijpen wat ermee bedoeld wordt.

Diverse banen

Als je werkt in de WMO kan dit van alles betekenen. Veelal gaat het om banen als begeleider of als consulent, maar zelfs schoonmaak banen vallen onder werken in de WMO als het gaat om schoonmaken in een maatschappelijke instelling. Deze banen zijn onder andere te vinden in de psychische gezondheidszorg, ouderenzorg, ondersteuning van mantelzorg, opvang van mensen met problemen en van daklozen, specialistische begeleiding en dagbesteding. De WMO vacatures zijn dan ook erg uiteenlopend. Sommigen zijn laagdrempeliger dan anderen, dit hangt zowel af van de functie als van de instelling waar de vacature is. Een consulent heeft een hogere opleiding nodig dan een schoonmaker, dit spreekt natuurlijk een beetje voor zich.

Maatschappelijk belangrijk werk

Één ding is zeker wanneer je een vacature WMO vervult: Je doet werk wat extreem belangrijk is voor de maatschappij. Er zijn veel mensen die hulp nodig hebben in Nederland, waaronder veel mensen die nog veel te bieden hebben aan de maatschappij maar net even wat meer hulp nodig hebben dan de gemiddelde Nederlander. Wanneer je in de WMO werkt kun je met een goed gevoel slapen, de mensen die via de WMO hulp aanvragen waarderen alles wat je voor ze doet. Zonder de mensen die in de WMO werken kan Nederland niet vooruit.

Tekort aan personeel

Helaas is er een groot tekort aan personeel in de WMO. Van de reguliere zorg wordt het tekort breed in de media uitgemeten maar voor de WMO wordt het nog onderbelicht. En dit terwijl de WMO net zo belangrijk is als de reguliere zorg voor veel mensen. Er zijn steeds meer WMO vacatures die niet ingevuld blijven en dit is een groot probleem. Dit is een extra reden om te overwegen om in de WMO te gaan werken. In alle delen van de WMO is er een tekort, er is dus een divers scala aan banen beschikbaar. Mocht je het gevoel hebben dat je extra begeleiding nodig hebt om hier aan de slag te gaan kun je eens praten met een detacheringsbureau of een instelling met meerdere locaties en een trainingsprogramma.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Blog