Hoe jouw werkplek er iedere ochtend weer als nieuw uitziet

3 minuten leestijd

Je staat er misschien nooit echt bij stil, maar er zijn mensen die er dag in dag uit voor zorgen dat jouw werkplek er iedere ochtend weer uitziet alsof er nog nooit eerder iemand heeft gewerkt. Mensen die meer koffievlekken hebben verwijderd dan jij in je leven kunt veroorzaken, en dit ritueel dag na dag moeiteloos herhalen. Een kleine ode aan de schoonmakers, en manieren waarop jij hun werk een beetje makkelijker kunt maken.

 

Ze zijn er altijd, of alleen als jij al weg bent

In grote bedrijven zijn ze er de hele dag, de schoonmakers die met hun werkkar vol doekjes en allerhande schoonmaakmiddelen continue door het gebouw bewegen, en in actie komen waar nodig is. Aan hun werk ligt meestal een plan ten grondslag, duidelijke regels en afspraken over wat er wanneer moet worden schoongemaakt en hoe. Hoe deze eruitzien verschilt per bedrijf en de afspraken die er met het schoonmaakbedrijf zijn gemaakt.

Een belangrijk aandachtspunt is altijd het sanitair. Dit moet tenslotte altijd schoon en fris zijn. Over het algemeen vindt er, indien het schoonmaakbedrijf de hele dag door aanwezig is, ongeveer ieder uur een check en kleine schoonmaakronde plaats, zodat het sanitair schoon blijft. Daarnaast is er geregeld een grote schoonmaak ingepland, waarbij ook de vloer en de wanden netjes worden schoongemaakt. En dan wel zodanig dat het lijkt alsof de tegels als nieuw zijn, zelfs geen strepen van het schoonmaakmiddel mogen meer zichtbaar zijn.

Wil je de schoonmakers als het op sanitair aankomt een handje helpen? Zorg dan dat je het toilet altijd netjes achterlaat na gebruik, en gooi ook je papieren handdoekjes na het gebruik netjes in de prullenbak, en niet ernaast. Dingen die heel normaal zijn, maar toch heel vaak worden nagelaten.

Ieder bureau als nieuw

Ook op en rond de werkplekken wordt er regelmatig schoongemaakt, ook dit weer volgens een vooraf opgesteld plan. Het schoonmaken van de werkplekken zelf vindt over het algemeen buiten kantooruren plaats; het is tenslotte lastig om bureaus schoon te maken als er mensen aan zitten te werken. Met interieurreiniger zorgen de professionals ervoor dat jouw werkplek de volgende ochtend weer als nieuw is.

Ook hier kun je natuurlijk zelf behoorlijk aan bijdragen. Zorg voor een opgeruimd bureau, dat maakt een stuk gemakkelijker schoon. En veroorzaak je zelf een rommeltje op je bureau? Gaat er een bekertje koffie om of kruimelt je tussendoortje wel heel erg? Ruim het dan zelf netjes op. Dat werkt niet alleen de rest van de dag wel zo prettig, het zorgt er ook voor dat de schoonmakers na werktijd geen extra werk hoeven te verrichten om jouw viezigheid op te ruimen.

 

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Ondernemerstips