Wat trek je aan naar je werk?

3 minuten leestijd

Last Updated on: 17th maart 2020, 05:09 pm

Het is een vraag die soms voor hoofdbrekens kan zorgen, terwijl anderen er eigenlijk geen moment over hoeven na te denken: wat trek je vandaag aan naar je werk?

Wat kan wel, en wat kan niet?

Het is iets waar bijna geen geschreven regels over bestaan, en als deze er dan toch zijn, dan leiden zij steevast tot discussies: wat mag je wel aan naar je werk, en wat vooral niet?

Er zijn bedrijven die hebben vastgelegd dat mannen niet in korte broeken op de werkvloer mogen verschijnen. Dat leidt in de zomer steevast tot discussies: waarom mogen mannen niet met blote benen op het werk verschijnen, en vrouwen wel? Sommige mannen gaan zelfs zover dat zij een rok aantrekken: in de kledingvoorschriften stond tenslotte alleen vermeld dat korte broeken verboden waren, en als een rok bij dames ook wordt goedgekeurd… Vaak leiden dit soort ludieke acties ertoe dat een werkgever nog eens goed naar de voorschriften kijkt, en ook mannen hun blote benen mogen laten zien in de zomer.

Dit geldt echter niet voor iedere functie. Wanneer de dresscode ‘formeel’ is, betekent dat over het algemeen dat mannen geacht worden in pak op hun werk te verschijnen. Waar vrouwen in die situatie voor een (geklede) rok kunnen kiezen, zijn blote benen voor mannen niet formeel te noemen. Niet eerlijk, maar op dit moment wel de realiteit. Is er geen dresscode vastgesteld, wat in veel bedrijven het geval is, betekent dat overigens nog niet dat je zomaar kunt aantrekken wat je wilt. De ongeschreven regels binnen bedrijven kunnen verschillen, maar over het algemeen geldt dat een outfit die je zou kunnen dragen naar het strand, meestal geen gepaste kleding voor het werk is. Dus laat die strandjurkjes en gebloemde korte broeken maar in de kast hangen, tenzij je in een strandtent werkt uiteraard.

Soms is het gewoon niet veilig

Er zijn ook beroepen waarin bepaalde kledingvoorschriften gelden, bijvoorbeeld op het gebied van korte broeken, simpelweg vanwege veiligheidsredenen. Ben je bijvoorbeeld lasser van beroep, dan is het niet wenselijk om je werk in korte broek uit te voeren. Voor je het weet loop je brandwonden op. Om die reden dragen mensen met dit soort beroepen over het algemeen speciale kleding die tegen een stootje kan, en niet snel vlam kan vatten. Herock werkbroeken zijn hier een goed voorbeeld van, deze beschermen de benen goed en bevatten voldoende zakken om gereedschap in mee te dragen. Heb je als vrouw een dergelijk beroep, dan is er tegenwoordig ook speciale werkkleding vrouwen. Zit net wat lekkerder, en past beter bij het vrouwelijke figuur.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Ondernemerstips