/

Thuiswerken? Zorg voor een goede werkplek

4 minuten leestijd

Last Updated on: 24th maart 2020, 08:25 am

Bij veel bedrijven wordt het steeds meer mogelijk, of zelfs wenselijk geacht, om regelmatig thuis te werken. Niet alleen verlagen we zo met zijn allen het aantal files op de wegen, thuiswerken zorgt er ook voor dat bedrijven minder werkplekken hoeven in te richten. Zo kunnen zij in kleinere panden hun intrek nemen, en geld besparen. Of ze gebruiken de ruimte die op deze manier vrijkomt voor zaken die een kantoorgebouw prettiger of nuttiger maken. Er kan bijvoorbeeld meer ruimte komen voor verschillende soorten werkplekken, waarbij je staan en zitten kunt afwisselen, of voor een gezellige binnentuin of lounge, zodat je ook tijdens je werk zo nu een dan eens kunt ontspannen.

Thuiswerken: hoe pak je het aan?

Veel mensen blijken het idee van thuiswerken best prettig te vinden, maar lopen als het eenmaal zover is toch tegen wat problemen aan. Zo is daar als eerste de werkplek. Echt goed thuiswerken kan alleen als je er een goede plek voor hebt. Voor veel mensen lijkt de eettafel een prima idee, maar zeker als je regelmatig thuiswerkt, is dat niet aan te raden. Een eettafel, maar zeker ook de stoel die je zal gebruiken, valt niet in hoogte aan te passen. Echt ergonomisch zit je er dus niet aan te werken, en dat zal op termijn tot klachten leiden.

Zorg dus in ieder geval voor een fatsoenlijk bureau en een bureaustoel. Als je kiest voor tweedehands kantoormeubelen, kun je dezelfde kwaliteit meubels kopen als dat je op je kantoor gewend bent, maar dan voor een veel lagere prijs. De moeite waard, want tweedehands bureaus werken net zo goed als nieuwe exemplaren, vaak zie je zelfs het verschil niet eens.

Zorg dat je deze meubels plaatst op een plek waar je ook echt rustig kan werken. Misschien heb je een kamer leeg staan, of een hoek op zolder? Probeer te voorkomen dat je op je slaapkamer werkt, of plaats desnoods een kamerscherm om hier een afgeschermde ruimte te creëren. Werken terwijl je je lekkere warme, zachte bed steeds naast je ziet, is niet heel effectief. Maar slapen in de kamer waar je heel de dag hebt zitten werken evenmin, je houdt toch de associatie met werk op zo’n moment.

Hoe begin je dan?

Iets anders dat veel mensen lastig vinden, is om te beginnen met werken. Ga je naar je kantoor toe, dan heb je hiervoor een vaste routine: je staat op, verlaat je huis, gaat naar je werk en hup, aan de slag. Blijf je thuis, dan is het soms wat lastiger om de knop om te zetten.

Probeer ook dan te zorgen voor vaste routines. Opstaan, rustig ontbijten, en hup, naar je werkplek. Kleed je ook alsof je naar je werk gaat: lekker thuiswerken in pyjama of joggingpak klinkt misschien aantrekkelijk, maar veel mensen hebben de ervaring dat er dan weinig uit hun handen komt. Niet vreemd, je geeft je hersenen op deze manier tenslotte het signaal dat ze mogen ontspannen.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Internet Marketing