Een goed netwerk zorgt voor de beste banen

3 minuten leestijd

Er zijn verschillende manieren om een nieuwe baan te krijgen. Er staan nog steeds advertenties in de krant of op speciale vacaturesites. Of misschien werk je wel bij een bedrijf waar regelmatig interne vacatures voorbijkomen waar je op kunt solliciteren. De meeste, of in ieder geval de beste banen, kom je echter vaak tegen door een goed netwerk op te bouwen.

Ons kent ons, ook als het om banen gaat

Werk je in een bepaald beroep, dan kan het zeker geen kwaad om binnen je werkveld een aardig netwerk op te bouwen. Dat geldt voor iedere functie: of je nu in de horeca werkt, in de bouw of in de zakenwereld, het is altijd goed om mensen te kennen bij verschillende bedrijven. Vaak ontstaat zo’n netwerk een beetje vanzelf. Je hebt een leuke collega, die na een tijdje vertrekt en bij een ander bedrijf gaat werken, bijvoorbeeld. Door het contact met hem of haar te onderhouden, heb je zelf ook direct een ingang te pakken bij het betreffende bedrijf. Mocht er een vacature ontstaan, is de kans groot dat je ex-collega aan je denkt en hem aan je voorlegt. Besluit je vervolgens te solliciteren, heb je vaak al een streepje voor omdat je via een medewerker bent binnengekomen. Zeker als deze zijn of haar werk goed doet, straalt dat ook direct een beetje op jou af en kom je met meer kans op de baan binnen, dan iemand die de vacature uit de krant heeft gehaald.

Ook via familie of vrienden heb je, vaak zonder dat je het weet, al een aardig netwerk. Ben je op zoek naar een nieuwe baan, is het altijd goed om dit eens in je directe omgeving te laten vallen. De kans is groot dat er iemand is die je wijst op een vacature binnen het bedrijf waar hij of zij werkt, en je met een beetje geluk ook meteen kan introduceren.

Professioneel netwerken kan ook

Naast dit informele netwerken dat bijna iedereen doet, kun je ook professioneel netwerken. Dit doet vrijwel iedereen met een wat hogere functie. Executive vacatures kom je zelden zo maar op vacature sites tegen, er worden vaak bureaus of andere netwerken voor ingeschakeld om deze te vervullen. Werk je als interim manager, dan is de kans groot dat je vooral via je netwerk steeds nieuwe opdrachten krijgt. Heb je ergens een klus succesvol afgerond, is de kans groot dat de mensen waarmee je hier samenwerkte of het bureau dat je hiervoor had ingehuurd, je snel weer ergens aanraden. Een goed netwerk is in dit soort functies onmisbaar.

Nieuwste over Ondernemerstips