Wat kan een watervriendelijke tuin voor jouw onderneming betekenen?

4 minuten leestijd

Last Updated on: 23rd juni 2022, 06:57 pm

Leren hoe je een milieuvriendelijke en watervriendelijke tuin kunt ontwikkelen, is minder moeilijk dan je denkt. Met slechts een paar eenvoudige aanpassingen kan de invloed van jouw tuin een aanzienlijk bijdrage leveren aan een beter milieu. Door de enorme milieu-uitdagingen die onze aardbol momenteel bedreigen, kun je hierdoor gemakkelijk overweldigd raken. Een milieu- en watervriendelijke tuin creëren is dan ook een goed begin!

Wat zijn de twee grootste verbruikers van water in jouw huishouden?

De grootste verbruikers van water in jouw huishouden zijn toch wel echt de toiletten en de beregening van jouw tuin. Tijdens de zomermaanden nemen ze zelfs de helft van het totale waterverbruik in huis voor hun rekening. Gelukkig kun je jouw waterverbruik aanzienlijk verminderen, waardoor je de waterkosten verlaagt en daarnaast toch een mooie en productieve tuin kunt behouden. Dit doe je als volgt.  

Niet elke grondsoort heeft dezelfde eigenschappen

Bodem is in de eerste plaats een verzameling minerale deeltjes van verschillende grootte die zich samen hebben opgehoopt. Wanneer het merendeel van de deeltjes groot is (zoals bijvoorbeeld in zand), beweegt water hier snel doorheen. Water zal aanzienlijk langzamer door de bodem dringen wanneer het merendeel van de deeltjes klein is (zoals bijvoorbeeld in kleigrond). Om ervoor te zorgen dat de bodem precies genoeg water opneemt als nodig, verhoog je de hoeveelheid organisch materiaal in de omgeving. Je verbetert de textuur en het watervasthoudend vermogen van jouw bodem door er organisch materiaal in te verwerken. Zowel compost, bladeren als gecomposteerde mest is hiervoor een prima middel. Het plaatsen van infiltratiesysteem door specialisten is ook een optie.

Kies met zorg planten uit

Een plant die er genoegen mee neemt het grootste deel van het water dat hij nodig heeft uit natuurlijke regen te halen, heeft minder water nodig dan planten die hun water niet uit regenwater halen. Wanneer je droogtolerante vaste planten wilt kweken (of planten die gedijen in een streek met een soortgelijk klimaat), kies dan voor vaste, inheemse planten. Deze planten zijn aangepast aan het klimaat en de bodem en zullen het daarom goed doen in jouw tuin.

Maak een plan voordat je de tuin aanlegt

Je maakt optimaal gebruik van de unieke elementen van jouw tuin (zoals zon, schaduw, wind en de bodem) door eerst jouw tuin te ontwerpen voordat je gaat aanleggen. Op deze manier kun je een mooie en functionele tuin maken. Planten met een vergelijkbare waterbehoefte kun je het beste bij elkaar groeperen. Bedenk daarnaast hoe jouw planten het water krijgen die ze nodig hebben. Zul je beregening moeten regelen naar de dorstige planten op een afgelegen deel van je erf of tuin? Wanneer je vooraf jouw tuin plant, bespaar je op den duur zowel tijd als energie. Overweeg eens een lijngoot tuin. Meer lezen over lijngoot tuin doe je hier.

Plastic flessen en verpakkingen recyclen

Plastic afval draagt in grote mate bij aan de achteruitgang van het milieu. Doe mee met de strijd tegen plastic vervuiling in jouw eigen achtertuin door dit te recyclen in jouw tuin. Zo kun je van plastic flessen gieters maken of plantenschilden die je neerzet rondom jouw kwetsbare of erg jonge vegetatie.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Blog