Wat kan een boekhouder voor je betekenen?

3 minuten leestijd

Last Updated on: 30th januari 2020, 09:02 am

Als ondernemer moet je ervoor zorgen dat je jouw financiële plaatje goed bijhoudt. Dit is vele werk, maar bovenal ook nog vrij lastig. Het is daarom aan te raden om een boekhouder in te huren. Hij zal dan verantwoordelijk zijn voor de boekhouding van jouw onderneming, zodat jij je hier niet meer druk over hoeft te maken.

Een boekhouder moet dus de boekhouding van een bedrijf bijhouden, maar hij kan dit ook voor een particulier doen. Toch focust dit artikel zich op de ondernemingen waarvoor een boekhouder iets kan betekenen. Hij zal onder meer zorgen voor de maandelijkse en jaarlijkse BTW aangiftes. Ook stelt hij op het einde van elk jaar de jaarrekening en balans op van het bedrijf.

Facturen, Jaarrapporten en Belastingaangifte

Het boeken van facturen is ook onderdeel van het takenpakket van een boekhouder, net zoals het betalen van facturen en het verwerken van de gegevens. Daarnaast zal de accountant ook de debiteuren- en crediteurenbeheer bijhouden. Om nog maar niet te spreken over het opstellen van de jaarrapporten en het indienen van belastingaangiftes. Met andere woorden, de boekhouder is verantwoordelijk voor het verwerken van boekhoudkundige en financiële data.

Competenties

Als jij een boekhouder wilt worden dan zijn er een paar competenties waarover je zou moeten beschikken om goed te worden. Allereerst moet je nauwkeurig werken, je mag zonder twijfel geen fouten maken in je werk. Daarnaast moet je betrouwbaar zijn, maar ook zelfstandig kunnen werken. Vaak ben je werknemer bij een boekhoudkantoor, maar alsnog voer je de klussen vaak zelfstandig uit. Ook is analytisch inzicht erg belangrijk voor een accountant. Natuurlijk moet je objectief zien, terwijl je ook moet kunnen werken met boekhoudkundige programma’s.

De Kosten

Als jij als particulier of als ondernemer een boekhouder nodig hebt, dan zullen de boekhouding kosten zeker stijgen, alhoewel het lastig is om precies vast te stellen hoeveel het inhuren van een boekhouder kost. De tarieven verschillen namelijk niet alleen per regio, maar ook per boekhoudkantoor. Bovendien heeft het formaat van jouw bedrijf ook nog invloed op de tarieven. Toch zul je zien dat een boekhouder per jaar minimaal 500 euro kost, terwijl dit bedrag kan oplopen tot om en nabij de 1500 euro.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Ondernemerstips