Wat is het verschil tussen een WA- en een autoverzekering?

3 minuten leestijd
crop businessman giving contract to woman to sign
Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Het verschil? Dat is er eigenlijk niet

Een WA-verzekering en een autoverzekering zijn een-op-een hetzelfde. Omdat hier nog wel eens verwarring over ontstaat, leggen wij jou graag uit wat deze termen inhouden.

Stel je dat je per ongeluk tegen de geparkeerde auto van de buren aanrijdt. Dit gaat niet expres, maar jij bent wel aansprakelijk. In dat soort gevallen is het belangrijk om een WA of autoverzekering afgesloten te hebben. WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Dit is een andere vorm van aansprakelijkheid dan bij een aansprakelijkheidsverzekering waar je aansprakelijk bent voor ander soort spullen dan een auto.

Een WA-autoverzekering

De WA-autoverzekering heeft daarentegen enkel en alleen betrekking op auto’s. Hiermee ben jij verzekerd voor de schade die jij mogelijk maakt aan andermans spullen, met dus jouw auto. Stel je voor dat een bumper geheel vervangen moet worden, dan is dit een grote last. Het is in dat geval prettig wanneer je die last niet alleen hoeft te dragen. Ook voor diegene die een nieuwe bumper nodig heeft, is het wel zo bevorderlijk wanneer dit zo snel mogelijk opgelost kan worden.

En mijn eigen auto dan?

Welke WA-verzekering het beste bij jou en jouw auto past, is afhankelijk van jouw verwachtingen. Zo kan je kiezen voor een basisverzekering. Hierbij vergoed de verzekering meestal alleen de schade die wordt gemaakt aan de auto van een ander. Maak jij zelf schade aan jouw eigen auto, dan is dit bij een basis verzekering meestal niet inbegrepen. Hetzelfde geldt voor schade aan jouw eigen auto door bijvoorbeeld storm of diefstal. Dit is dus iets om zeker in acht te nemen voordat je een WA-verzekering afsluit. Er zijn namelijk meer mogelijkheden om jouw auto mee te verzekeren. Deze pakketten worden bij iedere verzekeraar uitgelegd, waardoor jij alle pakketten met elkaar kunt vergelijken.

Breid jouw WA-verzekering uit naar een Allrisk autoverzekering

Een bekend pakket is de Allrisk autoverzekering. Zoals de naam al doet vermoeden is dekt deze autoverzekering (bijna) al het risico. In ieder geval het meeste van alle pakketten. Denk bijvoorbeeld aan het terugkrijgen van de aanschafwaarde van jouw auto, bij diefstal. Maar ook vergoeding bij stormschade en schade door eigen toedoen. Wij raden in principe altijd aan om te kiezen voor de allrisk verzekering, omdat het vaak lastig in te schatten is welke risico’s je tegen zult komen gedurende de tijd dat je over de auto beschikt.

Nieuwste over Blog