De volgende stap in je carriere: hoe pak je dat aan? 

4 minuten leestijd

Je hebt je opleiding op hbo afgerond, en werkt al enkele jaren voor een baas. Maar nu is het tijd om een trede hoger te stappen op de ladder. Het is tijd voor een vervolg in je carrière. Wij vertellen hoe je dit het beste kan aanpakken. 

Je wil gaan solliciteren op een hogere functie binnen het bedrijf. Of je hebt besloten dat je een nieuwe richting op wil. Het kan nu zijn dat jouw huidige opleidingsrichting en/of niveau niet aansluit op de vacature. Dan is het dus tijd om door te studeren met bijvoorbeeld één van de post hbo opleidingen. Maar voordat je overhaaste beslissingen neemt, geven wij je een aantal tips. 

Ben je er klaar voor? 

Stel jezelf eerst deze vraag. Want pas als je er echt klaar voor bent is het goed om te gaan kijken naar doorstudeer mogelijkheden. Zo kan het ook dat je te snel een beslissing hebt gemaakt en het misschien al tegen al je collega’s en werkgever hebt verteld. Terugkomen op je beslissing zal dan heel moeilijk worden. 

Wat zijn de mogelijkheden om intern door te groeien bij je huidige werkgever? Wellicht kan hij een post hbo management voor je vergoeden. Vraag altijd eerst naar de mogelijkheden bij je huidige werkgever voordat je besluit om te stoppen. 

Deze vragen kunnen je helpen 

Een baan vinden die echt bij je past kan nog best een uitdaging worden. Maar deze vragen gaan je helpen een beter beeld te krijgen van waar je naar op zoek bent: 

  • Wat vind ik op dit moment leuk aan mijn functie, en welke aspecten minder leuk? 
  • Zou ik liever voor een grotere onderneming werken met veel doorgroeimogelijkheden of in een klein team met vaste functies? 
  • Wat zijn mijn toekomstverwachtingen? Waar zie ik mezelf over 5 tot 10 jaar werken? 
  • Waar ben ik goed in? Wat zijn de vaardigheden en skills die ik bezit? 

Zorg voor een netwerk

Online kan je veel doen om een goede werkgever of een nieuwe baan te vinden. Je hebt bijvoorbeeld platforms als Linked In die je kunnen helpen bij de zoektocht naar een nieuwe baan. Maar je kan ook offline je netwerk uitbreiden. Ga wat vaker naar netwerkborrels bij je in de buurt en ontmoet nieuwe mensen die je misschien wel kunnen helpen. 

Een cursus in plaats van een opleiding

Soms kan het zijn dat een kortere cursus je in de goede richting helpt. Het is echt niet altijd nodig om gelijk een opleiding van een jaar te doen om een switch te maken in je carrière. Blijf jezelf ieder jaar opnieuw ontwikkelen met verschillende vaardigheden en je capaciteiten uit te bereiden. 

Verbreed je horizon en ga werken als interim

Weet jij dat je snel uitgekeken bent op bepaalde functies? Dan is het werken als interim misschien wel wat voor jou. Vooral wanneer jij specialistische kennis hebt kan jij van waarde zijn voor bepaalde bedrijven. Daarnaast word je ook echt uitgedaagd om jezelf te ontwikkelen en een bedrijf te helpen binnen korte tijd. Dit kan dus echt een goede stap zijn in jouw carrière.  

Nieuwste over Ondernemerstips