Wat elke startende ondernemer moet weten

4 minuten leestijd

Yes, gefeliciteerd! Je bent gestart met je eigen onderneming! Waarschijnlijk kriebelde het al een tijd en heb je besloten om de sprong te wagen. Een spannende tijd breekt aan, want hoe zal het gaan lopen? Haal je al snel een break-even point of kom je pas over een paar jaar in de groene cijfers? Hoe zit het met de concurrentie, pakken zij het anders aan? Ben je makkelijk te vinden voor eventuele nieuwe klanten? Soms lig je er ’s nachts wakker van…

Breng de zaak op de rit

Naast die gezonde kriebels en overwegingen moet je ondertussen je to-do lijst afvinken. Oké, de meest voor de hand liggende stappen heb je natuurlijk genomen. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel voelt vaak als een officiële start. Met het ontwerp van je logo geef je je bedrijf al een eigen smoel. En die exposure vind je ook wel dankzij een goede website, up-to-date social media en flitsende visitekaartjes.

Daarnaast komen er allerlei administratieve zaken bij kijken. Het is handig om gebruik te maken van een boekhoudprogramma om in- en uitgaven bij te houden. Misschien huur je zelfs een accountant in die de omzetcijfers voor je bijhoudt. De Belastingdienst is ingeschakeld en die geeft je een btw-nummer, dus die facturen kunnen ook de deur uit. Zo ben je er helemaal klaar voor, toch?

Nou, nee dus. Je hoopt dat je als kersverse ondernemer overal aan gedacht hebt, maar vaak worden een aantal belangrijke zaken over het hoofd gezien. We zetten ze even voor je op een rij.

Eigen baas breekt been. Wat nu?

Het afsluiten van een aov verzekering als zzp’er wordt nog wel eens overgeslagen. Je wilt gewoon knallen met je bedrijf. In alle hectiek van het ondernemen dénk je niet eens aan de mogelijkheid dat je misschien arbeidsongeschikt kunt raken.

Maar er is voor ondernemers nou eenmaal geen financieel vangnet van de overheid, mocht je onverhoopt toch je been breken. Met een aov verzekering voor zelfstandigen is je inkomen beschermd en kun je met een gerust hart aan de slag.

Oeps…

Stel, je begint een bedrijf als schoorsteenveger. Elke dag ga je met plezier het dak op en zorg je voor veilige schoorstenen bij je klanten. Dat geeft een goed gevoel en ook nog eens een prima belegde boterham. Op een dag word je echter door een klant teruggebeld. Hij zegt dat jij het raam open hebt laten staan en dat er daarna ingebroken is. Hij wil alle schade op jou verhalen.

Jij weet zeker dat je het raam hebt afgesloten en komt er niet uit met de klant. Die spant een rechtszaak tegen jouw bedrijf aan. Alleen al de kosten van een advocaat kunnen je bedrijf in gevaar brengen, dus is het belangrijk dat je een rechtsbijstandverzekering voor zzp’ers afsluit. Dan weet je zeker dat je op hulp kunt rekenen in dit soort vervelende situaties.

Vergeet de toekomst niet

En een laatste vraag; heb je al een langetermijnplan voor je bedrijf? Als ondernemer ben jij namelijk de enige die jouw pensioen op kan bouwen. Kortom; sparen! Ga eens met je boekhouder om tafel en bespreek de mogelijkheden. Zo kom je goed beslagen ten ijs en kun je echt weer rustig slapen.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Ondernemerstips