/

Content marketing: 5 tips voor ondernemers

4 minuten leestijd

Content marketing werkt. Dat is al lang en breed bewezen. Door potentiële klanten te informeren over onderwerpen die verband houden met jouw producten of diensten, zullen ze sneller overgaan tot aankoop. Op voorwaarde dat je het goed doet. Daarom geven wij vijf tips voor ondernemers om zelf met content marketing aan de slag te gaan.

Leef je in in de doelgroep

Bedenk van tevoren goed: wie wil jij bereiken? Laat de boodschap even los die jij als merk wilt zenden. Bedenk in plaats daarvan wat jouw doelgroep wilt weten. Heb jij een planner ontworpen? Dan wil jouw doelgroep waarschijnlijk weten hoe je goed kunt plannen. Hoe je werk en privé gescheiden kunt houden. En hoe je efficiënt kunt werken. Maak daar blogs over, inspireer je doelgroep met mooie foto’s en how-to-video’s.

Zorg vervolgens dat zij al die content ook kunnen vinden. Op Instagram bijvoorbeeld door hashtags die de doelgroep veel gebruikt. Zoals #planner, #stationery en #planneraddict. Op Facebook in groepen als ‘Planners gone wild’. En natuurlijk ook door de juiste zoektermen terug te laten komen waarop de doelgroep zal googelen. (Daarover straks meer).

Zorg voor kwaliteit

Content marketing wordt steeds meer toegepast. Maar liefst 79 procent van de marketing professionals legt er de focus op. Om ervoor te zorgen dat jouw doelgroep niet bij de concurrent belandt, moet je kwaliteit leveren. Zorg ervoor dat jouw content meerwaarde heeft voor de lezer of kijker. Dat ze écht een antwoord krijgen op hun vragen, waar ze mee verder kunnen.

Link door naar relevante pagina’s

Als je jouw doelgroep en dus je potentiële klant volledig hebt geïnformeerd wil je ze op jouw website houden. Dat doe je door intern te linken naar andere relevante pagina’s op je website. Ga bijvoorbeeld van de blog over het nut van een planner naar een volgende blog over hoe je een planner invult. Bied ook eventuele vervolgacties aan, zoals een bestelknop om jouw planner in huis te halen. Doe je dit niet? Dan is de kans groot dat jouw potentiële klant zelf verder gaat zoeken op het wereldwijde web en daarbij jouw site verlaat.

Pas SEO-technieken toe

Om je doelgroep allereerst al eens op jouw website te krijgen, zul je vrienden moeten worden met Google. Dat doe je door de zogenoemde SEO-technieken toe te passen. SEO staat ‘Search Engine Optimalization’. En je website optimaliseren voor de zoekmachines, doe je bijvoorbeeld door een aantal belangrijke zoektermen terug te laten komen in de tekst.

Dit doe je overigens niet alleen in de zichtbare blogs, maar bijvoorbeeld ook in de titels en alternatieve teksten van afbeeldingen. Verder is het belangrijk dat je artikelen een lengte hebben van zo’n 300 tot 500 woorden. Dat je korte zinnen maakt. Dat je gebruikmaakt van tussenkoppen. En nogmaals: dat je zorgt voor kwaliteit. Want Google neem je niet zomaar in het ootje. Dit is slechts een greep uit de vele SEO-technieken die er bestaan. Daarover kun je online nog veel meer vinden, mocht je interesse hebben.

Vraag hulp van een expert

Denk jij bij het lezen van deze tips: allemaal leuk en aardig, maar hier heb ik geen kaas van gegeten? Verdoe je tijd dan niet en schakel de hulp in van een expert. Zoals Rutger Dijkstra. Die helpt je bijvoorbeeld met het bepalen van een strategie, met het schrijven van teksten, en met het optimaliseren van je website op basis van de SEO-principes. Maar ook in AdWords, Google Analytics en WordPress is hij helemaal thuis.

Nieuwste over Internet Marketing