Waarvoor moet je als ondernemer geld aan de kant houden?

3 minuten leestijd

Als je als ondernemer fijn geld verdient, kan het zijn dat je je afvraagt wat je nu het best met al dat geld doet. Investeer je meteen het grootste deel of spaar je vooral? Dit kun je met je accountant bespreken – ieder bedrijf is immers anders. Toch is het belangrijk om voor meerdere redenen geld aan de kant te zetten. In dit artikel geven we je meer uitleg over de verschillende ‘appeltjes voor de dorst’ die je het best onderhoudt.

Ontwikkelingsbudget en andere trainingen

Om te kunnen concurreren op de arbeidsmarkt en werknemers aan te trekken, is het belangrijk dat er geld aan de kant staat voor ontwikkelingsbudget. Veel werknemers willen immers blijven doorgroeien en in veel sectoren is dit ook een absolute must. Stilstaan is immers achteruitgaan.

Daarnaast moet er ook budget zijn voor verplichte trainingen die werknemers moeten volgen. Ook dit is afhankelijk van sector tot sector. Waar bedrijven in de offshore oliebranche verplicht zijn om OPITO HOIT en OIM trainingen te voorzien voor werknemers, moeten HR specialisten vaak communicatietrainingen volgen. Zorg ervoor dat er hiervoor altijd budget achter de hand is.

Bonussen bij gehaalde doelen

Bonussen uitdelen is niet verplicht, maar kan wel ontzettend motiveren. Werk je samen met je team naar een doel toe? Dan kan een monetaire bonus een fijne ‘dankjewel’ zijn. Maar ook andere bonussen kunnen een leuk extraatje zijn. Win je een prijs? Dan vindt iedereen een boeket bloemen of een brownie op de post vast fijn. Dit soort kleine extraatjes kunnen veel invloed hebben op het humeur en de wil om te werken van je werknemers. Houd hier dus wat budget voor aan de kant.

Networking events

Networking is ontzettend belangrijk. Daarom kan het als onderneming goed zijn om af en toe een lezing of een trainingssessie te organiseren of met een feestje een jubileum of het winnen van een prijs te vieren. Alhoewel je uit bijvoorbeeld een feestje misschien geen directe leads haalt, kan het wel handig zijn om je naamsbekendheid te vergroten en te netwerken onder andere ondernemers. Zet dus zeker ook wat budget aan de kant voor drank, schermen en alles wat je nodig hebt voor een training, lezing of feestje.

Waar spaar jij nog voor? Laat het ons weten!

Nieuwste over Ondernemerstips