Ga je slopen? Dit moet je allemaal regelen!

4 minuten leestijd

Mocht je van plan zijn om een huis volledig te gaan verbouwen en komt daar ook aardig wat sloopwerk bij kijken? Weet dan wel dat er enkele dingen zijn die je van tevoren geregeld moet hebben! Je kan helaas niet simpelweg beginnen met slopen en dan maar kijken hoe het loopt. Het is verplicht om bijvoorbeeld een melding te doen dat je gaat slopen. De veiligheid en gezondheid van mensen moet immers beschermd worden en de gemeente wil ongewenste sloop tegengaan! Er zijn verschillende regels per gemeente of stad, dus kijk daar goed naar waar je van plan bent te gaan slopen. Toch zijn er ook een paar algemene punten van aandacht die wij hier voor je op een rijtje hebben gezet!

Plannen

Bij slopen en verbouwen is het heel belangrijk om gestructureerd te werk te gaan. Het zijn vaak grote, ingrijpende projecten die niet zomaar in een week gedaan zijn. Je moet dus goed weten wat je gaat slopen en waarom. Soms is slopen noodzakelijk maar soms kun je met de bestaande materialen nog heel veel moois maken. Ook moeten de kosten goed op een rijtje gezet worden: verbouwen en slopen is duur en je wilt niet voor onverwachte kosten komen te staan. Houd er wel rekening mee dat je vaak altijd duurder uitkomt dan je gepland had.

Asbest

In gebouwen die voor 1994 zijn gebouwd kan asbest zitten. Deze stof is levensgevaarlijk en kan kankerverwekkend zijn! Als je een gebouw gaat slopen met asbest moet een bedrijf met asbest-certificaat dan ook een onderzoek doen. Nadat je de sloopmelding hebt gemaakt, komt zo’n bedrijf de asbest verwijderen. Hierna kun je zelf veilig doorgaan met slopen!

Beschermd monument

Kijk ook goed of het gebouw dat je wilt slopen een beschermd monument is. Is dit zo? Dan moet je naast de sloopmelding ook een omgevingsvergunning aanvragen. Deze is te vinden via Omgevingsloket online. Er kunnen namelijk beperkingen aan zitten, waardoor je niet zomaar klakkeloos alles kunt slopen wat je wilt! Let daar dus goed op.

Afval

Als je gaat slopen zit je vaak met veel puin en afval. Het is dan ook handig om een puincontainer buiten te zetten om al je steen- en betonpuin in kwijt te kunnen. Als je veel gemend afval kwijt moet, kun je het beste een bouw- en sloopafval container huren! Kijk goed op de verhuurwebsite over welke afvalstoffen wel en niet zijn toegestaan in deze containers! Heb je veel hout afval? Huur dan een houtcontainer! Zo heb je voor iedere soort afval een aparte container. Ze zijn te koop in verschillende afmetingen, dus zorg dat je goed inschat hoeveel puin je ongeveer zult hebben!

Sloopmelding

Vergeet ook niet dat je bij meer dan 10m3 sloopafval of het verwijderen van asbest altijd een sloopmelding moet doen. Dit kan je doen bij de gemeente of via Omgevingsloket online. Het is belangrijk om dit tijdig te doen, anders kun je problemen krijgen met de gemeente.

Als al het bovenstaande is geregeld kun je lekker beginnen met slopen! Succes en doe voorzichtig!

Nieuwste over Blog