Via welke social media bereik je je klant?

5 minuten leestijd
facebook application icon
Photo by Pixabay on Pexels.com

Last Updated on: 14th oktober 2022, 09:01 am

Het is logisch dat je als bedrijf meer naamsbekendheid wilt hebben, maar dit is nog niet zo makkelijk. Je wilt in contact komen met klanten of nieuwe klanten. Maar welk kanaal is voor jouw doelgroep nu het beste? In dit artikel ga ik jou de meest gebruikte socialmediakanalen op een rijtje zetten met daarbij de desbetreffende doelgroep.

Whatsapp

Van alle socialmediakanalen is dit wel het grootste kanaal met 12.4 miljoen gebruikers in Nederland. Whatsapp is uitermate geschikt om bestaande relaties te behouden met je klanten. Stel je voor dat je zonnepanelen in Roermond levert zou je een verzendlijst kunnen gebruiken waar klanten zich voor aan- of afmelden. Dit kost bijna geen tijd en is daarom heel effectief. Om dit te kunnen doen, kun je de Whatsapp for Business-app downloaden waar je iedere week bijvoorbeeld een tip in stuurt. 

Als je dit wil doen, is het verstandig om vooraf te bepalen over welke onderwerpen jij je klanten wilt informeren. Daarnaast raad ik je aan om een aantal berichten voor te bereiden zodat je niet iedere keer een nieuw bericht hoeft te verzinnen. Doe iedere week of om de week om je klantencontacten warm te houden.

Facebook

Facebook is het een na grootste kanaal om te gebruiken met zo’n 10.4 gebruikers binnen Nederland. Facebook is handig om een brede doelgroep binnen de leeftijd van 25 tot 75 jaar te bereiken. 

Met facebook kun je veel verschillende kanten op: 

  • Tekstupdates
  • Foto’s 
  • Video’s 
  • Links naar websites

De gebruikers van Facebook zijn voornamelijk opzoek naar leuke, grappige, inspirerende en praktische content. Probeer daarom af en toe interessante weetjes, nieuwe updates of praktische uitleg of je product of dienst te delen. 

YouTube

YouTube kan natuurlijk niet ontbreken op ons lijstje met 9.1 miljoen gebruikers in Nederland. YouTube is geschikt om bijna alle leeftijdsgroepen te bereiken. Over het algemeen wordt het platform vaak vergeten, dit is zonde, want na Google is YouTube de grootste zoekmachine. 

Daarnaast is YouTube geschikt om uitgebreid in te gaan op je dienst of product. Bij andere kanalen zit je vaak aan een limiet voor foto’s, tekst of video’s, maar bij YouTube het je alle tijd om iets te laten zien. Echter kost het maken van een YouTube video veel geld en tijd, waardoor het vaak niet wordt gebruikt. 

Instagram

Instagram staat met ruim 5.9 miljoen gebruikers op de vierde plek van de grootste socialmediakanalen. Als je Instagram gebruikt bereik je mensen van 15 tot 40 jaar die houden van foto’s, interactieve stories en reels. Der berichten bestaan uit foto’s of video’s. 

Om succes te behalen via Instagram is het verstandig om foto’s, video’s, stories en reels te combineren. Daarnaast kun je het aantal instagramvolgers te laten groeien door volgers op je posts te laten reageren. Probeer daarom content te plaatsen waardoor je met je volgers in gesprek komt. Reageer af en toe ook op de posts van andere. 

LinkedIn 

LinkedIn heeft maar liefst 5 miljoen gebruikers en is het kanaal die het hardst groeit in Nederland (stijging van maar liefst 6% t.o.v. 2021). Op LinkedIn bereik je voornamelijk mesnen tussen de 20 en 50 jaar die interesse hebben in contacten op zakelijk gebied. Je kunt op LinkIn makkelijk een bedrijfspagina aanmaken waarmee je de volgende zaken mee kunt doen:

  • Vertel je volgers meer over je product of dienst en hoe het werkt in een blog
  • Laat in een video zien hoe jouw werkdag eruit ziet
  • Deel je geboekte successen

Een bedrijfspagina is ontzettend handig, maar een persoonlijke pagina doet het aanzienlijk beter, dus gebruik deze dan ook om in contact te komen met je doelgroep.

Dit waren ze! De socialmediakanalen die je het beste kunt gebruiken om jouw gewenste publiek op te bereiken. Maak een afweging tussen de kanalen of gebruik ze gewoon allemaal!

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Blog