Verzenddozen sluiten met tape: 3 zaken om rekening mee te houden

3 minuten leestijd
person in black leather boots lying on brown cardboard boxes
Photo by cottonbro on Pexels.com

Het lijkt zo simpel om een verzenddoos af te sluiten met tape. Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Hoe kies je bijvoorbeeld voor de juiste tape? En welke techniek pas je toe op een licht of juist zwaar pakket? Hou rekening met deze 3 zaken zodat jij je pakketten veilig op de post doet.

Handmatig of machinaal dozen sluiten

Je kunt dozen eenvoudig handmatig sluiten met een pistoolafroller. Voordat je aan de slag gaat zorg je voor een droog en stofvrij oppervlak. Wist je dat tape het best blijft kleven bij een temperatuur van 15 graden of hoger? Bij kou zit er vocht in de lucht, waardoor de tape minder goed blijft plakken. Breng de tape aan met voldoende druk, om er zeker van te zijn dat deze blijft plakken en niet kreukt. Na het kleven snij je de randen door met de tanden van de afroller. Je moet tape altijd nog even aandrukken.

Wanneer je dagelijks zeer veel pakketten moet inpakken, kan dit ook machinaal. Controleer regelmatig of de machine de juiste druk uitoefent en zorg voor regelmatig onderhoud.

Beste techniek verzenddozen dicht plakken

Er zijn verschillende manieren waarop je tape aan kunt brengen op de doos. Voor lichte pakketten is het doorgaans voldoende om tape aan te brengen in een U-vorm. Je bevestigt de tape over de totale lengte van het stuk waar de flappen elkaar ontmoeten. Dit doe je zowel aan de boven- als de onderkant van het pakket.

Middelzware pakketten, tussen de 20 en 40 kilo, verstevig je met een tweede U-strook van tape langs de korte zijden van de doos. Ook valt dit aan te raden voor pakketten die langdurig worden opgeslagen.

Pakketten die meer dan 40 kilo wegen sluit je het beste met een H-vorm. Je kleeft de tape over de gehele lengte van de doos. Dit doe je zowel aan de boven- als de onderkant. Over de randen breng je twee extra tapestroken aan als versteviging.

Verschillende soorten tape

Je hebt de keuze uit PP-tape en PVC-tape. Welk soort je kiest, is afhankelijk van het gewicht en materiaal van de doos. Voor pakketten tot 20 kilo is een tape van 28 micron of lager voldoende. Voor pakketten boven de 35 kilo kies je voor een waarde van 38 of hoger. Vaak is een papieren gegomde kleefband een uitstekende keuze als je kartonnen dozen gebruikt. Dit materiaal wordt een geheel met de doos.

Verzendlabel bevestigen

Nu de doos is dichtgeplakt, kan je het verzendlabel hierop bevestigen. Plak het label op de grootste zijde van het pakket. Zorg er altijd voor dat het verzendlabel volledig zichtbaar is en plak het op een egale ondergrond.

Nieuwste over Blog