3 alternatieve manieren om voedsel te verpakken

3 minuten leestijd
woman with paper bags and backpack
Photo by Mizuno K on Pexels.com

Last Updated on: 13th september 2022, 07:18 pm

Voedsel is moeilijk te verpakken omdat het een bepaald niveau bescherming nodig heeft. Daardoor wordt het vaak in plastic verpakt en dit is een slechte ontwikkeling die steeds meer tegen gegaan geprobeerd te worden. Het vele gebruik van plastic is slecht voor het milieu en daardoor een gevaar voor de toekomst van de aarde. Het gebruik van milieuvriendelijkere materialen is daardoor steeds belangrijker, zowel voor de aarde als voor de klant. Het is daarom goed om rond te kijken naar alternatieve manieren om voedselproducten te verpakken. Of dit nu is voor je bedrijf of als consument.

Stazakken

Een verpakking die steeds vaker gezien wordt is de stazak. Het gaat hier dan vaak om de stazak die van papier of dun geperst karton gemaakt is. Het recyclen van papier en karton gaat steeds beter en daardoor is het gebruik van verpakkingsmaterialen van papier of karton een betere optie voor het milieu dan plastic producten. Ook worden stazakken van papier of karton regelmatig gecombineerd met (bio)plastic om de zakken te versterken voor gebruik met bepaalde productgroepen. Vaak is een goed geperste papieren zak al meer dan genoeg om voedsel in vers te houden, het is echter goed om te weten dat de papieren zakken een groot deel plastic kan vervangen voor producten die toch meer bescherming nodig hebben.

Pergamijn zakjes

Een ander materiaal wat erg geschikt is om voedsel in te bewaren is pergamijn. Van dit materiaal worden veelal zakjes gemaakt, maar je kunt het ook vinden als vershoudfolie tussen bijvoorbeeld vleeswaren of fruitstukken. Doordat het luchtdicht, waterdicht en vetdicht is kan het goed gebruikt worden om voedsel te verpakken. Het is een papierachtige stof waardoor het goed gevouwen kan worden naar de vorm die nodig is voor het soort voedsel wat verpakt wordt. Het wordt vooralsnog alleen voor kleiner voedsel gebruikt maar heeft in de toekomst zeker potentie voor meer gebruik. Bedrijven zoals Ecolinq verpakkingsmaterialen verkopen deze al en de verwachting is dat het steeds meer gebruikt gaat worden.

Gripzakken

Een andere manier van verpakken buiten stazakken die gebruik maakt van zowel papier en (bio)plastic is het gebruik van gripzakken. Gripzakken zijn verpakkingen van papier of karton met een seal, een afsluiting. Deze afsluiting is vaak dan weer wel van (bio)plastic gemaakt en ook is het mogelijk om een gripzak met een (bio)plastic binnenkant te gebruiken, net als bij de stazakken. Het is een goede manier om voedsel te verpakken en gebruikt minder plastic dan de traditionele verpakking van voedsel. Ook zijn gripzakken handig vanwege de kindveiligheid die ze met zich meebrengen door de sluiting. De eerder genoemde Ecolinq verpakkingen werkt hier ook mee.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Blog