/

Veilig werken in de bouw doe je zo

3 minuten leestijd

Last Updated on: 1st juli 2024, 10:59 am

In de bouwsector is veiligheid van essentieel belang. Het is een sector waarin dagelijks risico's worden genomen en waarin het voorkomen van ongelukken prioriteit heeft. Gelukkig heeft de technologie de afgelopen jaren grote stappen gezet en zijn er verschillende apparaten en gadgets beschikbaar die de veiligheid op de bouwplaats kunnen verbeteren. In deze blogpost zullen we enkele van deze technologische hulpmiddelen bespreken die kunnen helpen bij het veilig werken in de bouw.

 

De juiste telefoon voor meer dan alleen communicatie

Telefoons zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, en dit geldt ook voor de bouwsector. Maar wist je dat telefoons veel meer kunnen dan alleen bellen en berichten sturen? Veel bouwbedrijven maken gebruik van speciale apps die werknemers kunnen helpen bij het veilig uitvoeren van hun taken. Deze apps kunnen bijvoorbeeld waarschuwingen geven bij gevaarlijke situaties of kunnen werknemers de mogelijkheid bieden om snel en eenvoudig veiligheidsprotocollen te raadplegen. Het is belangrijk om te investeren in telefoons die voldoen aan de Atex-normen, zodat ze veilig gebruikt kunnen worden in potentieel explosieve omgevingen.

 

Tablets, de draagbare werkstations

Een andere handige gadget in de bouwsector is de tablet. Deze draagbare werkstations kunnen werknemers voorzien van alle informatie die ze nodig hebben om hun taken veilig uit te voeren. Met behulp van speciale apps kunnen werknemers bijvoorbeeld bouwtekeningen, handleidingen en veiligheidsinstructies raadplegen. Tablets zijn lichtgewicht, draagbaar en kunnen gemakkelijk worden meegenomen naar verschillende locaties op de bouwplaats. Dit maakt het een handig hulpmiddel voor werknemers die voortdurend onderweg zijn.

 

Communicatie zonder afleiding met headsets

Op een drukke bouwplaats kan goede communicatie van cruciaal belang zijn voor de veiligheid van de werknemers en dat doe je met RealWear. Headsets bieden een handige oplossing voor dit probleem. Met behulp van headsets kunnen werknemers met elkaar communiceren zonder dat ze hun handen hoeven te gebruiken. Dit maakt het mogelijk om veiligheidsinstructies door te geven of om snel te reageren op noodsituaties. Headsets kunnen ook worden gekoppeld aan de telefoons of tablets, zodat werknemers handsfree kunnen bellen of belangrijke informatie kunnen ontvangen terwijl ze hun handen vrij hebben voor andere taken.

 

Draagbare lampen, de verlichting voor veiligheid

Tot slot zijn draagbare lampen een essentieel onderdeel van veilig werken in de bouwsector. Goede verlichting is van cruciaal belang om ongelukken te voorkomen en ervoor te zorgen dat werknemers goed zicht hebben op hun werkplek. Draagbare lampen kunnen gemakkelijk aan kleding of helmen worden bevestigd en bieden een goede verlichting, zelfs in donkere en moeilijk bereikbare ruimtes.

 

Nieuwste over Blog