Hoe kun je een ontspannende sfeer creëren op kantoor?

3 minuten leestijd

Een kantoor is toch al snel een plek waar stress kan ‘pieken' en blijven hangen. Bijvoorbeeld omdat de ruimtes niet prettig zijn ingericht of omdat er weinig sprake van teambuilding is. En dat terwijl je er een groot deel van je week spendeert. Zonde! Gelukkig zijn er genoeg manieren om de sfeer op kantoor te verbeteren of goed te houden. Hier zijn een paar tips die je kunnen helpen een fijne ontspannen sfeer te creëren op kantoor.

1. Zorg voor een groene omgeving.

De makkelijkste manier voor een rustgevende sfeer: planten. Zet een paar mooie kamerplanten op je bureau of in de kantoorruimte. Planten zoals de vrede lelie, de sansevieria of de drakenbloedboom zijn makkelijk te onderhouden en verbeteren ook de luchtkwaliteit (win-win). Een beetje groen doet wonderen voor de sfeer, echt waar!

2. Speel met verlichting.

Fel TL-licht kan behoorlijk vermoeiend zijn voor je ogen. Misschien is wart zachter en warm licht beter in plaats van hard wit licht. Zorg sowieso voor genoeg daglicht en een raam dat open kan. Tip: misschien is een tof aquarium met mooie lampen erin wel een echte sfeermaker voor jouw kantoor. Check dan vooral deze aquarium winkel.

3. Creëer comfortabele werkplekken.

Een ergonomisch goede stoel en een prettig bureau zijn de basis voor een ontspannen werkhouding. Maar denk ook eens aan plekken waar je even kunt ontspannen, zoals een bank. Of een plek waar je even een koffiepauze kunt nemen of een informeel gesprek kunt voeren; dit draagt allemaal bij aan een relaxte sfeer.

4. Geluid en muziek.

Geluid speelt een grote rol in hoe we ons voelen. Misschien heb je dat niet bewust door, maar het is echt zo.. Zachte achtergrondmuziek kan daarom helpen om stress te verminderen en de concentratie te verbeteren. Het geluid van stromend water of natuurgeluiden kan ook een rustgevend effect hebben. Zorg er natuurlijk wel voor dat het geluid niet te hard staat en niemand stoort.

5. Persoonlijke touch.

Laat medewerkers hun werkplek personaliseren. Foto’s van familie, kunstwerken, of persoonlijke spulletjes kunnen een gevoel van thuis geven. Een persoonlijke touch zorgt ervoor dat mensen zich meer op hun gemak voelen en dat kan de algehele sfeer zeker ten goede komen.

6. Open communicatie.

Een open en eerlijke communicatie cultuur draagt misschien nog wel het meeste bij aan een ontspannen sfeer. Zorg ervoor dat medewerkers zich gehoord en gewaardeerd voelen. Houd regelmatig teamoverleg, organiseer leuke uitjes met elkaar om de verbinding te versterken en geef genoeg mogelijkheid voor feedback en suggesties.

 

Nieuwste over Blog