Val je af tijdens het slapen?

3 minuten leestijd
close up photography of woman sleeping
Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Last Updated on: 23rd september 2022, 03:25 pm

Het verschil tussen s ’ochtends op de weegschaal staan en ’s-Avond op de weegschaal is altijd een significant verschil. Waarschijnlijk heb je wel eens iemand iets horen zeggen over afvallen in je slaap. Aangezien je in de ochtend altijd duidelijk minder weegt dan in de avond. Heeft dit er dan mee te maken dat je waarschijnlijk 8-12 uur niks gegeten hebt? Of heeft het toch andere reden dat je in de ochtend lichter bent dan in de avond? Wij vertellen je alles wat jij moet weten over de feiten rondom het afvallen tijdens het slapen.

Verliezen van vocht

Sommige mensen zijn onder veronderstelling dat er veel vet wordt verbrand terwijl jij slaapt. Dit is echt niet waar. Het meeste wat je in de nacht verliest is vocht. Dit kan er ook voor zorgen dat je gewicht in de ochtend een stuk lager uitvalt dan in de avond. Het gewichtsverlies valt volgens een schatting ongeveer uit op 80% vocht. Dit komt voornamelijk door het zweten terwijl je slaapt en/of ademen. Door in de ochtend een paar glazen water te drinken, heb je het vocht level wat je bent verloren in de nacht alweer op peil brengen.

Verbranden van calorieën

Dat je voornamelijk vocht verliest, wil natuurlijk niet zeggen dat je helemaal geen vet verbrand. Ondanks dat iemand veel kan bewegen in zijn of haar slaap, wil dat niet zeggen dat je ook daadwerkelijk zo intensief beweegt dat je veel vet verbrandt. Er wordt geschat dat een persoon die ongeveer 68 kilo weegt een calorieënverbranding heeft van ongeveer 440 calorieën. Je verbrandt dus in 6-8 uur net zoveel calorieën als wanneer je een half uur doet hardlopen.

Overgewicht

Veel mensen denken dat wanneer ze 6-8 uur slaap hebben gehad dat ze dan genoeg slaap hebben gehad, maar dit zit anders in elkaar. Het is namelijk zo dat de hoeveelheid van je slaap niet primair is. De kwaliteit van je slaap is eigenlijk veel belangrijker. Je kunt dus bij wijze van spreken beter weinig slapen, maar wel kwalitatief goed, dan veel slapen en dan heel erg onrustig. Uit onderzoek is gebleken dat kwalitatief slecht slapen ook een negatieve invloed kan hebben op je gewicht. Slecht slapen heeft in zijn algemeen al een slechte invloed op je. Het kan invloed hebben op je humeur en je algemene gezondheid. Dus naast de voedingsschema’s en gezonde voeding, is het ook eens belangrijk om na te gaan goed jij daadwerkelijk slaapt.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Blog