Hoe start je een bedrijf?

3 minuten leestijd
man and woman near table
Photo by fauxels on Pexels.com

Last Updated on: 23rd september 2022, 12:07 pm

Bij het oprichten van een eigenonderneming komen een aantal zaken kijken. Maak dus een digitale checklijst en ga ze allemaal af!

Het schrijven van een ondernemingsplan 

Als je echt serieus wil beginnen met het opzetten van je eigen onderneming moet je een businessplan schrijven. Hierin komt te staan wat je gaat doen, hoe je aan je klanten komt, wie je concurrentie is, hoe jij je gaat onderscheiden binnen de concurrentie en wat je verwacht te gaan verdienen. Je onderbouwt dus eigenlijk waarom jouw bedrijf er moet komen. Onderbouw alles met zoveel mogelijk cijfers. Zelf heb ik ervaren dat het erg lastig is om schattingen te maken, want je onderneming is er nog helemaal niet. Een businessplan is nooit af, dus je kunt deze naarmate de tijd vordert gewoon aanpassen. 

Het kiezen van de juiste rechtsvorm 

De keuze voor de rechtsvorm is natuurlijk ook ontzettend belangrijk. Over het algemeen begin je een eenmanszaak als je alleen je onderneming start. Bij twee of meer mensen wordt vaak gekozen voor een VOF. Maar je hebt ook nog een naamloze vennootschap en een besloten vennootschap. Bij deze rechtsvormen ben je niet persoonlijk aansprakelijk, dus het is van belang om hier zo snel mogelijk naartoe te gaan. Kijk even op internet wat elke rechtsvorm precies inhoudt. 

Inschrijven bij de kamer van Koophandel

Nadat je de rechtsvorm hebt gekozen, is het tijd om je onderneming in te gaan schrijven bij de KvK. Het inschrijven kost je eenmalig € 50. Na de inschrijving worden je gegeven automatisch doorgegeven aan de belastingdienst. Je hoeft ze dus niet apart meer in te lichten. Je krijgt vervolgens een KvK nummer en een BTW nummer. Bij het oprichten van een bv komen meer zaken kijken. 

Modelovereenkomst invullen

Het is belangrijk dat je door de belastingdienst gezien wordt als ondernemer. Je komt dan namelijk in aanmerking voor verschillende fiscale voordelen zoals de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. Samen met je opdrachtgever kun je tegenwoordig een modelovereenkomst opstellen. Hierin leg je vast dat je niet in dienst treedt, maar zelfstandig bent. 

Je bedrijf verzekeren 

Als ondernemer loop je ontzettend veel risico’s en deze zijn niet gedekt door particuliere verzekeringen. De schade die je als ondernemer veroorzaakt kun je bijvoorbeeld niet verhalen op een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering. Wat gebeurt er als incasso’s niet worden betaald? Voor zaken zoals dit moet je denken aan een bedrijfsverzekering, beroepsaansprakelijkheidsverzekering of een zakelijke rechtsbijstand. 

Zoals je ziet zijn er veel zaken waaraan je moet denken bij het omzetten van een onderneming. Lees ook nog wat op internet zodat je weet wat je te doen staat. Succes met het starten van je onderneming!

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Blog