Beste tips om te sparen

3 minuten leestijd
person putting coin in a piggy bank
Photo by maitree rimthong on Pexels.com

In een tijd waar producten in grote hoeveelheden in prijs toenemen en waar de kosten van het gas de ongekende hoogtes hebben bereikt, is het misschien dubbel zo belangrijk geworden dat je verantwoordelijk met je geld omgaat. Het doel is om op het einde van de maand wel nog wat over te hebben op uiteindelijk op je spaarrekening te zetten. Let wel op dat door zuiniger te leven, dat je ook selectiever zult moeten zijn in het kopen van spullen. Wij geven je een paar tips hoe jij het beste geld jouw geld kunt sparen.

Zet prioriteiten

Zoals vermeld kan het zijn dat je niet dezelfde spullen kunt kopen als voorheen. Het is daarom belangrijk dat je prioriteiten gaat zetten. Maak een lijstje of overzicht van spullen die je maandelijks echt nodig hebt. Je boodschappen en vaste lasten horen waarschijnlijk in dit lijstje te staan. Denk dan ook aan spullen zoals tandpasta, shampoo en spullen voor je eigen hygiëne. Luxeproducten zullen vast wel op je lijstje staan, maar zullen een stuk lager horen te staan. Maak voor jezelf duidelijk wat jij belangrijk vindt en leef hier ook naar.

Berekeningen

Je moet waarschijnlijk de juiste draai vinden bij de start van je berekeningen. Wanneer jij berekeningen maakt krijg jij een duidelijk overzicht van je inkomsten en uitgaves. Hierdoor sta je niet op het einde van de maand voor verrassingen. Bereken eerst hoe jouw budget uitziet nadat je alle vaste lasten van je maandelijkse uitgaves zijn afgehaald. Vanaf daar kun je ook dingen plannen en eventueel schuiven waar nodig is. Overzicht hebben over je kosten is iets wat ontzettend waardevol is. Besteed dus niet alleen je tijd in minder belangrijk dingen zoals het volgen van de bitcoin koers, of crypto nieuws, maar probeer je eigen kosten en inkomen in beeld te brengen.

Spaarpot

Dit klinkt natuurlijk relatief ouderwets, maar het hebben van een spaarpot kan een effectieve manier zijn om goed te sparen. Tegenwoordig kun je via jouw bank-app ook al een spaarpotje aanmaken, maar hiermee zet je jouw spaargeld niet vast. Door je geld in een spaarpotje te stoppen zal het langer bewaard worden. Het is overigens ook nog eens leuk wanneer je deze spaarpot op het einde openmaakt en er voor jouw gevoel een dikke bonus in zit.

Probeer dus in deze maanden goed met je geld om te gaan, zodat je niet op het einde van de maand of niks meer hebt, of zelfs in geldnood terecht komt. Iets wat je natuurlijk niet wilt.

Nieuwste over Blog