Tijd besparen en je workflow verbeteren? Dat doe je zo!

3 minuten leestijd

Als ondernemer wil je je richten op het laten groeien van je bedrijf, en liever niet op eindeloze administratieve taken zoals boekhouden en het invoeren van gegevens. Gelukkig zijn er veel manieren om je workflow te optimaliseren. Hoe? Je leest het hier.

Wat is boekhouden? 

Maak gebruik van automatisering: tijd is geld, dus waarom zou je urenlang bezig zijn met het handmatig invoeren van facturen of banktransacties als het ook automatisch kan? Stel jezelf de vraag ‘wat is boekhouden voor mijn bedrijf en hoeveel tijd wil ik hier aan besteden?’. Met moderne boekhoudsoftware kun je veel routinematige taken automatiseren, zoals het inboeken van inkomende facturen of het koppelen van banktransacties. Hierdoor bespaar je niet alleen veel tijd, maar verklein je ook de kans op fouten.

Rapportages

Gebruik de rapportagemogelijkheden: door slim gebruik te maken van de rapportagemogelijkheden van je boekhoudsoftware kun je snel inzicht krijgen in de financiële prestaties van je bedrijf. Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig zien welke producten of diensten het meest winstgevend zijn, of hoeveel btw je nog moet afdragen. Door deze informatie regelmatig te bekijken, kun je snel bijsturen en je bedrijfsvoering optimaliseren.

KPI’s

Stel doelen en meet je prestaties: om succesvol te zijn als ondernemer stel je best om duidelijke doelen op. Regelmatig meten hoe je presteert tegenover deze doelen, geeft je grip op je vooruitgang. Moderne boekhoudsoftware kan je hierbij helpen. Op het dashboard kan je de belangrijkste prestatie-indicatoren of KPI’s van je bedrijf volgen. Zo kun je bijvoorbeeld bijhouden hoeveel omzet je hebt gegenereerd, hoeveel kosten je hebt gemaakt en wat je winstmarge is. Door deze cijfers regelmatig te analyseren, kun je snel zien waar je kan verbeteren.

Integreren kun je leren

Vergeet niet om gebruik te maken van integraties. Veel softwaretools hebben de mogelijkheid om te integreren met andere programma's. Zo kan bijvoorbeeld CRM-software worden geïntegreerd met een projectmanagementtool dat je gebruikt voor je dropshipping bedrijf. Dit zorgt voor een naadloze workflow en minder tijdverlies aan handmatig werk. Laat de software het denken voor jou doen. Neem even de tijd om te onderzoeken welke integraties beschikbaar zijn en welke de workflow van je bedrijf kunnen verbeteren.

Take a break

Als ondernemer ben je vaak druk bezig en kan het lastig zijn om tijd te vinden om te pauzeren. Toch is het aan te raden om af en toe even afstand te nemen van je werk en je hoofd leeg te maken. Door regelmatig pauzes te nemen kun je productiever werken en voorkom je dat je gestrest raakt. Plan daarom bewust pauzes in je werkdag. Een wandeling tussen de uren door, bijvoorbeeld.

Nieuwste over Ondernemerstips