Tips voor een goede financiële administratie als zzp’er

4 minuten leestijd

Last Updated on: 2nd mei 2022, 02:17 pm

Als zzp’er werk je op een andere manier dan mensen in vaste loondienst. Er zijn zo heel wat andere zaken waar je rekening mee moet houden dan wanneer je niet als zzp’er had gewerkt. Eén van die dingen die zzp’ers vaak iets minder leuk vinden, is de administratie. Die moet je zelf bijhouden en daarvoor is het wel handig als je enige kennis van zaken hebt. Als je als zzp’er wel wat tips kunt gebruiken, dan ben je aan het goede adres: in dit artikel verzamelen we tips voor de financiële administratie als zzp’er.

Basiskennis boekhouden

Boekhouden kan best ingewikkeld zijn, Zeker als je hier nog nooit eerder mee te maken hebt gehad. Daardoor kun je een basiskennis boekhouden cursus volgen. Hier ga je alles leren over verschillende journaalposten en dagboeken van bedrijven. De financiën van een bedrijf zijn altijd in beweging, dus het is altijd waardevol om hier bovenop te zitten. Basiskennis over de financiële administratie komt niet alleen in je loopbaan als zzp’er goed van pas, maar kan op veel verschillende markten en op veel verschillende periodes in je leven handig uitkomen.

Cursus accountancy

Zelfs als je al een beetje kennis hebt over accountancy, dan nog kunnen veel mensen een cursus accountancy op zijn tijd waarschijnlijk wel gebruiken. Dat komt onder andere omdat het vak van accountancy steeds blijft ontwikkelen en veranderen, waardoor het zou kunnen dat je kennis inmiddels verouderd is. Wist je trouwens dat er accountancy opleidingen op elk niveau kunt volgen? Daardoor is er altijd wel een accountancy opleiding die bij jou past.

Online facturen sturen

Je kunt je facturen natuurlijk handmatig maken, maar er zijn ook bedrijven die je hiermee kunnen helpen en het zo allemaal wat makkelijker kunnen maken. Zo kun je bijvoorbeeld bij Moneybird je facturen online gemakkelijk samenstellen. Je kunt ook bepaalde gegevens opslaan, waardoor je niet constant alles vanaf begin af aan opnieuw hoeft te doen. Wanneer je vaste opdrachtgevers hebt, hoef je dit bedrijf alleen maar te selecteren en hoef je niet alle persoonlijke- en zakelijke gegevens opnieuw in te vullen, omdat deze bewaard zijn gebleven.

Bewaren, bewaren, bewaren

 Het is heel belangrijk dat je als zzp’er al je administratie goed blijft bewaren. Het is namelijk volgens de Belastingdienst verplicht om je administratie als zzp’er maar liefst 7 (!) jaar te bewaren. Dat moet niet alleen op papier, maar ook digitaal. Op het moment dat je iets kwijtraakt is dat je eigen verantwoordelijkheid en kun je hiervoor beboet worden. Je kunt dit het beste op een vaste plek bewaren zodat je het niet snel kwijtraakt. Denk bijvoorbeeld aan een map waar je al je bonnetjes, oude contracten en bankafschriften in kunt bewaren.

Verschillende soorten administratie

Je kunt ook nog onderscheid maken in verschillende vormen van administratie. Zo heb je een grootboekadministratie: dat is de volledige boekhouding met alle inkomsten en uitgaven. Ook heb je de debiteuren- en crediteurenadministratie, waarbij je per klant bijhoudt van die je nog geld moet ontvangen of aan wie je nog geld moet betalen. Tot slot heb je ook de in- en verkoopadministratie.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Ondernemerstips