Kan outplacement helpen voordat er ontslag plaatsvindt?

4 minuten leestijd

Last Updated on: 11th april 2024, 12:48 pm

Veel mensen weten niet dat vrijwillig outplacement een optie is. Dit kan bijvoorbeeld een mogelijkheid zijn als je je niet op je plek voelt bij je huidige werkgever of het gevoel krijgt dat er mogelijk ontslag in de toekomst zal plaatsvinden. In dat geval zou je wellicht kunnen voorstellen of outplacement mogelijk is. Andersom kan dit natuurlijk ook. Als werkgever zou je een balletje op kunnen gooien en kunnen kijken wat de werknemer hiervoor voelt. Maar wat betekent outplacement precies? En in hoeverre kan dit de werknemer en de werkgever helpen bij een (dreigend) ontslag?

Wat betekent outplacement?

Outplacement klinkt als een zeer ingewikkelde term. Maar waarschijnlijk heb je er vast wel eens eerder van gehoord. Het is een andere benaming voor ontslagbegeleiding. Die term doet vermoeden dat het enkel bij (aankomend) ontslag mag worden ingezet. Niets is echter minder waar. Ook voordat er enige sprake is van ontslag, mag je vrijwillig voor outplacement kiezen. Wel is het zo dat als een werknemer dit op vrijwillige basis beslist, hij meestal ook zelf verantwoordelijk is voor de kosten. Indien er sprake is van ontslag, wil de werkgever meestal wel een outplacement vergoeding aanbieden.

Bij vrijwillig outplacement beschikt de werknemer over de mogelijkheid om tijdens een bestaand dienstverband al op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Ondertussen behoudt hij dus wel zijn huidige baan en hoeft hij pas weg zodra hij een alternatief heeft gevonden. Dit is dus een zeer goed alternatief wanneer je wel op zoek bent naar een nieuwe baan, maar liever geen ontslag neemt voordat je iets nieuws hebt gevonden.

Vaak wordt dit in overleg met de huidige werkgever besloten. In veel situaties staat de werkgever hier volkomen achter. Bijvoorbeeld omdat er al nagedacht werd over een mogelijk ontslag in de toekomst. Dan is outplacement als het ware een cadeautje voor de werknemer. Zonder verlies van salaris kan hij zich oriënteren op een nieuwe baan. Voor de werkgever betekent dit dat hij mogelijk op kosten kan besparen. Als er met wederzijds goedvinden wordt besloten dat outplacement de beste optie is en de werknemer daardoor uiteindelijk zelf ontslag neemt, betekent dit meestal ook dat bepaalde vergoedingen niet meer nodig zijn.

Voordelen van outplacement voor de werknemer

Als je al tijden het gevoel hebt dat je niet op je plek zit en je eigenlijk iets anders zou willen doen, dan biedt outplacement een heleboel voordelen. Dat geldt overigens ook bij onverwachts ontslag. Het blijft spannend om iets geheel nieuws te zoeken. De tijden zijn onzeker en je voelt je misschien wat ongerust. Deze zorgen kunnen niet geheel weggenomen worden, maar outplacement kan wel helpen om wat rust te geven.

Een groot voordeel van het outplacementtraject is dat je je eigen vaardigheden en kwaliteit beter leert te begrijpen. Misschien dingen over jezelf leert die je eigenlijk niet wist. Dit kan helpen om een nieuwe weg in te slaan. Een weg waar je kwaliteiten beter naar boven komen en je echt kunt genieten van een plek die bij jou past. Outplacement leidt in veel gevallen tot een nieuwe baan.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Ondernemerstips