Stoppen met ondernemen: dit moet je op je rekening hebben staan

4 minuten leestijd

Wie gaat ondernemen, doet dat vaak voor de vrijheid die het geeft. Zelf bepalen wat je kunt doen en zelf bepalen met wie je in zee gaat. Maar als ondernemer bouw je vaak ook een groot gedeelte van je vermogen op in je bedrijf. Er komt een moment dat je dit vermogen uit je bedrijf wilt halen om bijvoorbeeld eerder te kunnen stoppen met werken of te investeren in andere bedrijven. Hoe gaat dat in zijn werk en hoeveel geld moet je hebben om hiervan te kunnen genieten? Wij vertellen het jou in deze blog!

Je kan kiezen voor twee manieren om te stoppen met ondernemen. De eerste optie is dat je je onderneming verkoopt en dat je kunt gaan rentenieren van de opbrengsten. De tweede optie is dat je spaart en ervoor zorgt dat er genoeg op je rekening staat. Dan kun je de stekker uit je onderneming halen en eventueel nog een paar klanten doorverkopen aan een concullega. We zullen beide opties bespreken.

Overzicht van jouw financiële plaatje

Voor optie één is het belangrijk dat je een goede partij weet te vinden voor je levenswerk. Het is hierbij slim om samen te gaan kijken met bijvoorbeeld jouw accountant of boekhouder. Hij of zij kent jouw financiële plaatje het beste en weet ook hoe jouw boekhouding er precies uit ziet. Vervolgens is het belangrijk dat jullie actief op zoek gaan naar een overnamekandidaat. Zo kan je op zoek gaan in je eigen netwerk of gebruikmaken van online marktplaatsen of bedrijven die jou hiermee kunnen helpen.

Als je de stekker helemaal uit je bedrijf steekt dan zijn een aantal punten belangrijk. Allereerst is het belangrijk dat je bij de Belastingdienst en de KVK informeert welke punten gelden voor jouw rechtsvorm. Het is vooral belangrijk dat je fiscaal gezien niets meer open hebt staan bij de Belastingdienst. Dat geldt ook voor andere openstaande facturen. Als je je bij de KVK hebt uitgeschreven, ben je nog steeds aansprakelijk voor een aantal zaken. Ook moet je je stakingswinst en stakingsaftrek berekenen. Hier kan een boekhouder je natuurlijk mee helpen. Heb je nog bepaalde goederen, zoals je laptop of een auto? Deze moeten overgezet worden naar privé.

Hoeveel geld moet je hebben?

Dit is natuurlijk misschien wel de belangrijkste vraag, want wie stopt met werken heeft natuurlijk nog wel geld nodig. Hoeveel geld moet je halen uit de verkoop van je bedrijf of moet je hebben gespaard op je rekening om te kunnen genieten van je vrijheid? Er zijn een aantal elementen erg belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan je levensverwachting. Wie nog jong is zal langer moeten doen met zo’n pot geld dan iemand halverwege de 60. Als je bijvoorbeeld vijfenvijftig bent en je tot je negentigste blijft leven, dan is dat nog flink wat jaren.

Daarnaast is het ook afhankelijk van hoe je gaat leven. Stel dat je per maand netto 3.500 euro nodig hebt dan heb je per jaar 42.000 euro nodig. Wie nog 35 jaar leeft, heeft dus zo’n anderhalf miljoen euro nodig op zijn of haar bankrekening.

Nieuwste over Ondernemerstips