Starten met je eigen onderneming? Hier moet je rekening mee houden!

3 minuten leestijd

Het opstarten van een eigen bedrijf wordt door veel mensen gezien als een sprong in het diepe. Indien je altijd in loondienst gewerkt hebt, moet je er nu ineens zelf voor zorgen dat er brood op de plank komt. Daarom is het belangrijk dat je weet waar je aan begint. Ook wanneer je weet waar je aan begint, blijft het toch spannend om voor jezelf te beginnen. Als startende ondernemer krijg je namelijk met van alles en nog wat te maken. Hierdoor kan het maar zo zijn dat je bepaalde zaken over het hoofd ziet. Overweeg jij ook om een eigen onderneming te starten? Dan moet je rekening houden met een aantal zaken. Wij zetten er hier een paar op een rijtje.

Kies de juiste rechtsvorm
Wanneer je jouw bedrijf inschrijft bij de Kamer van Koophandel, moet je een rechtsvorm kiezen. In Nederland zijn eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof), besloten vennootschap (bv) en naamloze vennootschap (nv) de populairste rechtsvormen. Voordat je een keuze maakt, moet je eerst weten wat de verschillende rechtsvormen inhouden. Verdiep je hier dus goed in voordat je een rechtsvorm kiest.

Schrijf een ondernemersplan
Het opstarten van een bedrijf gaat regelmatig gepaard met flinke kosten. Zo moet je onder meer een bedrijfspand hebben. Ga je zelf producten produceren of bewerken? Dan zijn er ook machines nodig. Al met al kan het jou dus behoorlijk wat geld kosten. Wanneer je veel kosten moet maken voor het starten van een bedrijf, is het verstandig een ondernemersplan te schrijven. Met zo’n plan wordt het namelijk makkelijker om bijvoorbeeld een lening los te krijgen bij een bank.

Een passend pand vinden
Indien je voor jezelf begint, moet je waarschijnlijk ook een bedrijfspand hebben. Het is belangrijk dat je de juiste keuze maakt voor wat betreft een bedrijfspand. Het pand moet namelijk dusdanig zijn ingericht dat jij er jouw werkzaamheden kunt verrichten. Richt je bij het kiezen van een bedrijfspand ook tot de toekomst. Indien je verwacht te groeien, is het verstandig om voor een groter pand te gaan. Op deze manier kun je jouw werkzaamheden jarenlang vanaf dezelfde locatie blijven verrichten.

Zorg voor voldoende startkapitaal
Krijg je bij de bank niet genoeg geld los? Dan betekent dit niet dat je geen eigen onderneming kunt starten. Nee, want je kunt tegenwoordig namelijk ook een zakelijke lening afsluiten. Op deze manier beschik je straks toch over voldoende startkapitaal om voor jezelf te beginnen. Volstaat een zakelijke lening niet? Kies dan voor een zakelijke hypotheek. Deze lening is ideaal om jou aan de financiële middelen te helpen om een bedrijfspand aan te kopen.

 

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Ondernemerstips