Hoe haal je als ondernemer het meeste uit je dag?

4 minuten leestijd

Ken je dat gevoel dat je aan het einde van je dag niet alles gedaan hebt wat je zou willen doen? Of dat je regelmatig tijd tekort lijkt te komen? Als ondernemer houdt het werk natuurlijk nooit echt op, maar toch zijn er manieren om meer uit je dag te halen dan je nu misschien doet. Waardoor je tijd overhoudt voor de dingen die echt belangrijk zijn, of voor wat extra vrije tijd. Lees je mee hoe je als ondernemer het meeste uit je dag kunt halen?

Time management

De grootste stappen kun je waarschijnlijk maken als je aan time management gaat doen. Time management? Ik heb toch een agenda waarmee ik mijn tijd manage? Dat klopt, maar dat is dus geen time management, of tijdmanagement. Het gaat er namelijk niet zozeer om hoe je je tijd indeelt en besteedt, maar om wat jouw aandacht verdient. Je managet dus eigenlijk je aandacht, je prioriteiten.

Als je tijd in je drukke schema kunt maken, en dat kun je want als je het een prioriteit maakt dan is het belangrijk en verdient het jouw aandacht, dan leer je in een time management cursus alles wat je moet weten over het effectief toepassen van time management in jouw dagelijks werk.

Werk uitbesteden

Als ondernemer vind je het misschien lastig om dingen uit handen te geven. Je wil het liefst overal vinger aan de pols houden, de controle houden. Maar dat is, vooral bij groei, vaak simpelweg onmogelijk. Tenzij je dag en nacht wil werken is het daarom verstandig om niet alles zelf te doen. Bovendien, soms zijn anderen ook gewoon beter in bepaalde dingen.

Denk er dus bijvoorbeeld eens aan om bepaald werk uit te besteden. Dat kan zijn dat je iemand inhuurt die de telefoon voor je aanneemt, je e-mails behandelt en eventueel je agenda beheert. Of je gaat samen met een professional kijken wat je qua marketing slimmer kunt doen. Heb je goede content nodig en is schrijven niet jouw sterkste punt? Besteed het eens uit! En zo zijn er natuurlijk legio mogelijkheden van zaken die je niet per se zelf hoeft te doen. Zo houd jij tijd over voor de kerntaken van jouw onderneming en is er ruimte voor groei.

De werk-privé balans

Als het gaat om werknemers hebben we het vaak over de balans tussen werk en privé. Voor een gelukkige en gezonde werknemer is het belangrijk dat die balans in orde is. Maar vaak vergeten ondernemers dat dat net zo goed voor hen geldt! Hoezeer je werk ook je passie is, ook voor jou is het belangrijk tijd en aandacht voor thuis te hebben. Voor ontspanning, voor een goed gesprek, voor lekker eten en nog veel meer.

En ook voor thuis geldt: bepaalde dingen uitbesteden zodat je tijd overhoudt voor quality time, is geen zonde. Dus ga niet zelf met die stofzuiger in de weer, maar huur iemand in die zorgt dat jouw huis schoon en netjes is, laat boodschappen bezorgen en laat klusjes door iemand anders doen als jij daar geen zin in hebt, geen tijd voor hebt of als je gewoon twee linkerhanden hebt. Door de dingen te doen die je echt leuk vindt, thuis en op het werk, word je gelukkiger en een betere ondernemer. En daar heb je pas écht wat aan!

Nieuwste over Ondernemerstips