Problemen met fijnstof van een printer

4 minuten leestijd

Problemen met fijnstof van een printer kunnen de gezondheid flink schaden. Het is altijd belangrijk om de luchtkwaliteit in een pand van het hoogste niveau te laten zijn. Daardoor kan je er met meer plezier in wonen of werken. Bovendien blijf je dan langer in de best mogelijke conditie. Een bron van problemen is een printer. Zeker wanneer deze veelvuldig gebruikt wordt, zoals in een kantoorpand. Dan kan er veel fijne stof vrijkomen die in de longen en het bloed kan komen. Het is belangrijk om dit goed voor ogen te hebben.

De soorten stoffen die vrijkomen

Wanneer je de printer gebruikt, dan kunnen er verschillende soorten stoffen vrijkomen. Dit is ook afhankelijk van het soort printer dat gebruikt wordt. Daarnaast spelen ook het soort papier, de inkt of de ander gebruikte materialen een rol. De stoffen die dan vrij kunnen komen zijn bijvoorbeeld fijnstof, ozon, tonerpoeder, stikstofdioxide en ozon. Daarnaast is er nog een hele reeks aan andere chemische stoffen die vrij kan komen. Dat betekent dus ook dat je goed op moet letten. Het probleem kan namelijk flink groot worden wanneer je daar de hele dag tussen zit als mens.

De juiste printer kiezen

De problemen oplossen kan je op verschillende manieren doen. Dat kan bijvoorbeeld door de juiste printer uit te kiezen. Het is wel zo dat elke printer bij intensief gebruik in bepaalde mate een probleem verzorgt. Wel is het zo dat er per printer op een verschillende manier mee om gegaan kan worden. Dat komt mede ook doordat er meer mee gedaan is in de laatste jaren. Er is immers meer bekend over fijnstof. Problemen met tonerstof worden bijvoorbeeld steeds beter opgelost. Dit kan dus een flink verschil maken. Nieuwe printers zijn daarom vaak betere keuzes.

Beeld van de risico’s hebben

Natuurlijk wil je ook inzicht in de risico’s van de stoffen hebben. Vooral tonerstof en fijnstof zijn problemen. Het is de stof die vrijkomt wanneer de afdrukken gemaakt worden en die in de lucht blijft hangen. Dit gebeurt eigenlijk in elke woning en op elk kantoor. Op kantoren kan de concentratie zo goog worden dat jet de slijmvliezen en luchtwegen van de aanwezigen kan aantasten. Ook allergische reacties en problemen met de huid kunnen optreden. Er is zelfs een naam voor, want dit wordt ook wel tonerziekte genoemd. Dat is dus van belang.

Wat kan je doen?

Gelukkig zijn er maatregelen te nemen om het probleem te beperken. Daardoor maak je het een stuk veiliger voor jezelf. Zoals gezegd is het in de eerste plaats slim om voor schone apparatuur te kiezen. Moderne middelen zijn beter in staat om het stof te beperken. Op kantoren waar veel prints worden gemaakt kan de printer het best ook apart worden gezet in een eigen ruimte. Dit kan ook veel verschil maken. In zijn algemeenheid is het ook beter om de printer wat verder van de medewerkers af te plaatsen. Deze opties helpen stuk voor stuk.

Inzicht in de luchtkwaliteit

Het is ook altijd goed om voldoende inzicht in de luchtkwaliteit te hebben. Dat kan je bijvoorbeeld doen door de specialist erbij in te schakelen. Die kan op professionele wijze metingen doen. Waardoor je dus ook weet waar je zaken moet aanpakken. Dat is ook precies de manier waarop je kunt zorgen dat je meer comfort ervaar en waarop je de gezondheid beter beschermt. Het is wel heel fijn om te weten dat de kenner je altijd van dienst kan zijn om snel metingen te doen en daar op professionele wijze naar te handelen. Dit zorgt voor de nodige oplossingen hiervoor.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Blog