Personeel vervangen door technologie: voors en tegens

2 minuten leestijd

Tegenwoordig volgen de technologische ontwikkelingen elkaar zo ontzettend snel op, dat het bijna niet meer bij te houden is. Het vervangen van handmatige handelingen uitgevoerd door mensen door machines, heet Industrial Automation. Maar wat is dit nou eigenlijk? En wat zijn de voor- en nadelen hiervan? Wij vertellen het je.

Wat is Industrial Automation?

Industrial Automation is het gebruik van bestuurssystemen, zoals computers en robots, en technologieën om verschillende processen te besturen en af te handelen binnen een bedrijf. Deze computers en robots vervangen de menselijke handelingen en automatiseren dus een hoop processen. Na de mechanisatie van de industriële revolutie is dit de volgende grote ontwikkeling op dit gebied.

Wat zijn de voordelen?

  • Hoge productiviteit. Doordat machines geen vrije tijd nodig hebben en 24/7 kunnen werken, is de productiviteit veel hoger.
  • Hoge kwaliteit. Mensen kunnen fouten maken, machines (bijna) niet. Ook zijn machines heel consistent, waardoor hoge kwaliteit gewaarborgd kan worden.
  • Hoge flexibiliteit. Mensen moeten nieuwe taken en vaardigheden aanleren, machines kun je simpelweg anders programmeren. Dit bespaart veel tijd en moeite.
  • Hoge precisie. Doordat de hoge kwaliteit de standaard is, is de precisie ook heel sterk. Mensen kunnen maar tot een bepaald niveau accuraat zijn, en machines zijn hier veel beter in.
  • Hoge veiligheid. Werken met mensen brengt risico’s met zich mee. Vooral in fabrieken zijn er ook veel risico’s voor de werknemers. Als er alleen machines aanwezig zijn, is het dus weinig kans op ongelukken.

En de nadelen?

  • Hoge aanschafkosten. Het implementeren en ontwikkelen van deze machines kost heel veel geld. Uiteindelijk zal het geld wel terugverdiend worden, maar het bedrijf moet wel de financiële middelen hebben om deze materialen te kunnen aanschaffen. Het feit dat personeel minder betaald hoeft te worden helpt natuurlijk wel mee.
  • Meer werkeloosheid. Doordat veel menselijke functies worden vervangen door machines, komen veel van deze mensen zonder werk te zitten. Ook zullen veel banen in de toekomst niet meer bestaan.

Conclusie

Industriële automatisering heeft onlangs meer en meer acceptatie van verschillende industrieën gevonden vanwege de enorme voordelen, zoals een verhoogde productiviteit, kwaliteit en veiligheid tegen lage kosten.

Nieuwste over Blog