Optimaal samenwerken? Dan is slimme boekhoudsoftware onmisbaar

5 minuten leestijd

Accountancy is een prachtig vak. Jij haalt administratieve last bij je klant weg én zorgt dat de boekhouding perfect op orde is. De zorg voor dit bedrijfskritische proces kun je niet volledig bij de klant wegnemen. Die moet bonnetjes en cijfers aanleveren. Aan jou als accountant de taak om deze samenwerking te optimaliseren.

Accountancy software optimaliseert de samenwerking

Om de samenwerking te optimaliseren is slimme techniek nodig. Wie onderneemt, heeft een smartphone. Laat die voor je werken en versoepel zo de boekhouding. Met de juiste accountancy software hoeft jouw klant niet meer op kantoor plaats te nemen om bonnen, facturen en cijfers te delen. Wie wil er met een scanner in de weer als de camera in de telefoon het ook kan? Waarom inloggen op de laptop als je cijfers via een app kunt delen? Waarom wachten tot je op kantoor bent als je nu wilt zien hoe je onderneming ervoor staat?

Stem jouw aanbod op de wens van de klant af

Hoe meer opties jouw software heeft, hoe makkelijker je het aanbod kunt afstemmen op de wensen van je klant. Sleutelwoord is ‘opties’. Je wilt vanuit je kantoor kunnen kiezen wat je een klant aanbiedt, en wat je buiten jouw aanbod houdt. Te veel opties kan tot verwarring leiden en je wilt je klanten niet het gevoel geven dat ze iemand moeten inhuren om de boekhoudsoftware uit te leggen. Kies een gebruiksvriendelijk pakket waarmee je jouw aanbod op de wens en het kennisniveau van je klant kunt afstemmen.

Boekhoudsoftware vergelijken

Ga je een boekhoudprogramma vergelijken met het overige aanbod, dan is de vraag in hoeverre je jouw app op je klant kunt afstemmen belangrijk. Minstens zo belangrijk is de mogelijkheid om zelf te leren. Zelflerende software ziet patronen in aangeleverde data en kan daar te nemen actie op voorstellen. Dat kan eenvoudig zijn: waarschuwen als een klant die altijd op maandag gegevens levert ineens niets van zich laat horen. Maar het kan ook complexer: bijvoorbeeld door inkomsten patronen uit het verleden te gebruiken om forecasts voor de toekomst te maken.

Soepel gegevens aanleveren

Zelflerende software is mooi, maar voor optimale samenwerking is het soepel aanleveren van gegevens de hoofdzaak. Als je de camera van de smartphone inzet om bonnetjes op te slaan, dan kan jouw klant ze net zo makkelijk direct bij betaling registreren. Via een app gaat dat moeiteloos. Je bespaart jouw klant een vervelende taak (achteraf administreren en vermiste bonnen terugvinden). Daarnaast maak je jouw werk eenvoudiger. Omdat jij de informatie over de loop van de maand krijgt, is de informatie piek op aangifte momenten lager.

Optimaliseer de communicatie met de klant

Als je (via de app) in de broekzak van je klant zit, optimaliseer je ook op het communicatieve vlak de samenwerking. Grappig genoeg doe je dat dan juist door afstand te nemen. Via een app hoef je de klant niet meer met een telefoongesprek te storen. Jouw vraag staat klaar als er tijd voor is. Minstens zo handig: omdat je via de app praat is het ook gelijk duidelijk over welk getal of feitje het gaat, dat staat in het gesprek erbij.

Altijd zien hoe het bedrijf ervoor staat

Met slimme boekhoudsoftware kan jouw klant altijd zien hoe het bedrijf ervoor staat. Door slimmere aanlevering van data en soepele (automatische) verwerking van gegevens is de informatie altijd up-to-date. Jij kunt suggesties voor verbetering van de financiële positie strakker onderbouwen. De klant kan analyses uitvoeren en voordeel halen uit real-time inzichten. Daarvoor is een laptop niet eens nodig, dat kan gewoon via de smartphone. Goede boekhoudsoftware maakt het eenvoudig om jouw klant fantastische dienstverlening te bieden.

Optimaal samenwerken

Als het om boekhouding gaat, staat of valt jouw klantrelatie met samenwerking. Wil je optimaal samenwerken? Dan is slimme boekhoudsoftware onmisbaar. Plaats met een app jouw dienstverlening in de broekzak van je klant. Dan kun je alle facetten van accountancy versoepelen. Jouw winst: tevreden klanten en een efficiënt lopend kantoor.

Nieuwste over Ondernemerstips