Niet zo maar vitamine kopen: wanneer is het nodig?

4 minuten leestijd

Last Updated on: 25th mei 2023, 10:29 am

Het extra innemen van vitamines is voor sommige mensen noodzakelijk en voor andere mensen meer iets wat ze doen uit gemakzucht. Is het namelijk wel nodig om extra vitaminen in te nemen? Op het moment dat je gezond eet kan je ook alle benodigde vitamines die je lichaam nodig heeft binnen te krijgen. Eet jij volgens de Schijf van Vijf dan zou je in principe genoeg mineralen, vitamines of vetzuren binnen moeten krijgen. OP sommige momenten kun je misschien wel wat extra vitamine kopen en slikken. We bespreken hieronder het hoe en wat over vitamines.

Gezond eten en welke vitamine

Wil je gezond en gevarieerd eten dan moet je minimaal 250 gram groente en 200 gram fruit per dag eten volgens de Gezondheidsraad. Maar lang niet iedereen haalt die dagelijkse hoeveelheid. Het kan dan soms handig zijn om het normale eetpatroon te suppleren en kun je wat extra vitamine kopen. Zo is het bijvoorbeeld voor sporters handig om extra vitamine te slikken, zij willen graag na een intensieve training hun energie weer snel op peil willen hebben. Verschillende vitamine kopen is ook weten wat je koopt. Daarom is het belangrijk dat je goed naar het etiket te kijkt. Zo weet je zeker dat je niet veel meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) binnen mag krijgen. Hoeveel de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is voor ieder soort vitamine, staat aangegeven op het etiket. Toch waarschuwen wetenschappers en medici om kritisch te zijn als je extra vitamines inneemt. Dus je kunt natuurlijk in de winkel vitamine kopen maar je kunt ook, zoals bij vitamine C, dan wat extra groenten en fruit eten om zo de juiste hoeveelheid binnen te krijgen.

Extra vitamines en mineralen noodzakelijk

Toch kan het voor bepaalde groepen ook noodzakelijk zijn om vitamine te kopen. Bijvoorbeeld omdat je door een levensstijl, leeftijd of een bepaald dieet niet aan de juiste hoeveelheden vitamines komt. Dit geldt bijvoorbeeld voor jonge kinderen; zij kunnen het beste tot de leeftijd van 12 jaar extra vitamine D slikken. Maar ook vegetariërs of veganisten kunnen het best bepaalde vitamine kopen, zoals de vitamine B12- pillen. Zij eten namelijk geen zuivel of vlees waardoor ze deze benodigde vitamine niet uit eten kunnen halen. Daarnaast heb je ook specifieke vitamines voor zwangere vrouwen. Het wordt aanbevolen dat zij foliumzuur en vitamine D slikken. En voor pasgeboren baby’s wordt ook geadviseerd vitamine te kopen, zij hebben wat extra vitamine K nodig in hun eerste drie maanden.

Houd je aan de aanbevolen hoeveelheden

Let bij het vitamine kopen goed op wat je precies koopt. Zorg dat je er niet teveel van inneemt en de aanbevolen dagelijkse behoefte niet overschrijdt. Teveel aan vitaminen kan ook schadelijk zijn voor jouw lichaam en juist een tegengestelde werking opleveren. Zo kan een teveel aan ijzer, kalium, vitamine C, fosfor en mangaan leiden tot vervelende klachten zoals darmklachten. Dat wil je natuurlijk wel voorkomen. Gelukkig komt dat bij een normaal eetpatroon nauwelijks voor. Zorg daarom dat je voldoende groente en fruit eet en een gevarieerd eetpatroon aanhoudt.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Ondernemerstips