5 Tips tegen inbraak tijdens de kerstvakantie

7 minuten leestijd

Ga je deze kerstvakantie een weekje skiën of ben je vaak weg van huis tijdens de feestdagen? Dan kan je je wel eens zorgen maken over dieven, daarom hier 5 tips waarmee een inbraak kan voorkomen!

1. Led verlichting

Een goede manier om inbrekers af te schikken is met veel licht. Nou is Kerst daar natuurlijk een goede gelegenheid voor. Je kan het huis mooi versieren en ervoor zorgen dat de led kerstverlichting buiten automatisch aangaat. Een timer voor de dimbare kerstverlichting is sowieso een goede optie tegen inbraak. Op die manier gaat alle led kerstverlichting buiten aan als het donker wordt. Of je kan ze instellen op de tijd dat je altijd thuiskomt. Veel felle lichtjes zullen voor inbrekers minder aantrekkelijk zijn, omdat zij graag in het donker werken. Op die manier heb je een mooie led kerstverlichting en tegelijk een afschrikmethode voor inbrekers.

Als je niet van hele felle led kerstverlichting houdt, kan je altijd gaan voor kerstverlichting in een warm wit. Natuurlijk zijn er nog altijd de traditionele kerstlampjes voor buiten met warm licht, maar ook deze led kerstverlichting voor buiten kan je in verschillende kleuren krijgen. Zo heb je straks een stijlvolle versierde tuin en zullen inbrekers liever jouw huis voorbij laten gaan tijdens de feestdagen.

2. Slimme deurbel

Een slimme deurbel is altijd handig om te installeren als je veel van huis bent. Met een slimme deurbel kan je namelijk altijd zien wie er bij jou voor de deur staat. Je kan deze bel zelfs met je smartphone verbinden. Als je dan niet thuis bent en er staat iemand voor de deur, of iemand belt aan, kan je via je telefoon zien wie er bij je aanbelt. Via je smartphone kan je dan ook met deze persoon praten. Dat is natuurlijk handig voor als de postbode een pakketje komt bezorgen. Inbrekers hebben waarschijnlijk niet de behoefte om aan te bellen en een gesprek te starten. Gelukkig hoeven ze ook niet op de bel te drukken. Er zit namelijk ook een bewegingssensor in de slimme deurbel. Op die manier kan je altijd gewaarschuwd worden via je smartphone als er iemand voor de deur staat. Wel zo’n fijn idee, als je honderden kilometers verderop zit, maar je kan zien wie er voor je deur langsloopt.

3. Camera bewaking

Je hoeft natuurlijk niet alleen op een slimme deurbel te vertrouwen. De ouderwetse camerabewaking doet het ook nog steeds goed. De camera’s kan je niet zo gemakkelijk verbinden met je telefoon en via daar met de mensen voor je deur praten, maar bewakingscamera’s hebben wel een goed afschrikkingseffect. Wanneer dieven een bewakingscamera zien hangen, weten ze vaak dat ze dit huis beter kunnen laten schieten. Ze willen natuurlijk niet herkend worden via camerabeelden. Het vernielen van de camera heeft ook weinig zin, omdat de beelden vaak ergens anders worden opgeslagen. Zodra een stel inbrekers langsloopt en de camera heeft ze gezien, kunnen ze waarschijnlijk opgespoord worden. Je kan er dus altijd voor kiezen om een camera op te hangen bij je huis.

4. Bel de politie

Bewoners weten vaak het allerbest wat er gaande is in hun huis en ook als er iets niet helemaal pluis is. Bij een verdachte situatie kan je altijd 112 bellen. Je kan bij dit soort situaties beter het zekere voor het onzekere nemen. Als er een vreemd figuur al een langere tijd in de buurt rondhangt en bij huizen naar binnen kijkt, is dat reden genoeg om de politie te bellen. Zeker als je weet dat de buren een tijdje op vakantie zijn, kan je het best bij vreemd gedrag de politie bellen. Het kan zo maar zijn dat de inbrekers dit huis of deze buurt al een tijdje in de gaten houden en weten wie er op vakantie zijn en wie niet.

Twijfel niet en bel de politie als je een verdachte situatie ziet. Zo kunnen buren toch het allerbeste voor elkaar uitkijken. Inbreken is namelijk een strafbaar feit, maar ook de voorbereiding op een inbraak kan in bepaalde situaties een strafbaar feit zijn. Een inbraak voorkomen is dus ook erg waardevol. Ook als je de situatie pas later doorhebt, kan je altijd de politie bellen. Denk je dat de inbrekers nog in het huis zijn, of in ieder geval nog in de buurt zijn, mag je altijd 112 bellen. Zijn de inbrekers al verder weg of kom je er pas later achter, dan kan je het algemene politienummer bellen.

5. Wat kan je nog meer doen tegen inbrekers?

Gelukkig zijn er een heleboel dingen die je kan doen om een inbraak te voorkomen. Het beste wat je kan doen is extra sloten of betere sloten laten plaatsen. Inbrekers proberen namelijk ook nog wel eens een deur te forceren of open te breken. Als je op dat moment nog een extra slot op kniehoogte hebt hangen, is de kans groter dat de dieven de deur niet openkrijgen en sneller weggaan. Ze breken dan een slot open en trappen tegen de deur aan(ongeveer op kniehoogte). Lukt het niet om de deur in een keer open te krijgen, zullen ze waarschijnlijk eerst weggaan.

Verder kan je het huis achterlaten als of er die dag nog in geleefd is. Dat kan je doen door kopjes op tafel te zetten, speelgoed te laten slingeren of een krant op de bank neer te leggen. Zorgt er iemand voor je planten tijdens de vakantie? Laat diegene dan ook de krant en de kopjes verplaatsen, dan lijkt de situatie nog echter en zo ben jij met een gerust hart op vakantie!

Nieuwste over Ondernemerstips