Mkb-afval: zo halveer je je restafval als midden- of kleinbedrijf

3 minuten leestijd
mkb

Voor 2022 moet het restafval van een mkb gehalveerd zijn ten opzichte van 2012. Werk aan de winkel dus! Gelukkig kan er met een paar kleine stappen een enorm resultaat worden geboekt, waardoor het jouw bedrijf zeker gaat lukken om het restafval sterk te verminderen. Hoe je je mkb afval vermindert, dat lees je in dit artikel.

Tip 1: scheid afval

De beste manier om je restafval sterk te verminderen, is door afval te scheiden. Je zult merken dat je restafval enorm vermindert als je papier, plastic en andere recyclebare materialen in een aparte afvalbak gooit. Zet verschillende afvalbakken neer, waarop duidelijk staat aangegeven voor welke soort afval deze bedoeld zijn. Je kunt bijvoorbeeld verschillende kleuren afvalbakken gebruiken of er met een bordje op zetten waar de container voor is bedoeld. Zet de afvalbakken ook op een centrale plaats, zodat iedereen erbij kan.

Tip 2: doe het samen

Hoe hard je ook je best doet, in je eentje zal het je nooit lukken je mkb-afval te halveren. Het is belangrijk dat iedereen in jouw bedrijf zijn steentje bijdraagt. Om dit te bereiken, is bewustwording nodig. Kieper je restafvalbak daarom eens om in het bijzin van al je medewerkers, en laat zien welk afval er allemaal in ligt. Begin het afval vervolgens met zijn allen te sorteren. Het is misschien niet het meest frisse klusje, maar de boodschap is in ieder geval bij iedereen aangekomen.

Tip 3: breng de afvalstromen goed in kaart

Als je je afvalbak hebt omgekieperd (zie tip 2), kun je ook gelijk kijken welke soorten bedrijfsafval er allemaal in jouw bedrijf aanwezig zijn. Plaats voor elke afvalstroom een andere afvalbak. Het is ook belangrijk dat je rekening houdt met de grootte van de afvalbakken. Kom je erachter dat je heel veel plastic gebruikt, bijvoorbeeld? Zet dan een grote afvalbak neer voor plastic afval. Als je van een ander materiaal minder gebruikt, mag die bak uiteraard kleiner zijn.

Tip 4: verwijder de kleine afvalbakken onder de bureaus

Een belangrijke stap bij het scheiden van afval, is het weghalen van de kleine afvalbakjes onder elk bureau. Zolang deze er staan, gooien de medewerkers achteloos al hun afval in deze kleine bakken, ongeacht of het gaat om restafval, plastic, papier en noem maar op. Zonder deze afvalbakjes, zijn ze gedwongen om naar de centrale afvalplaats te lopen. En als ze daar dan toch zijn, kunnen ze hun afval ook gelijk in de goede afvalbak gooien.

Nieuwste over Ondernemerstips