DISC voor mijn team inzetten, waarom zou ik?

4 minuten leestijd

Wie zijn eigen bedrijf opbouwt zal het vast herkennen: in de beginfase lijkt alles vanzelf te gaan. Je hebt zelf alles onder controle, klanten zijn blij, en de omzet groeit. Je neemt de eerste werknemers aan en door de eenvoud en kleinschaligheid van het team loopt het nogsteeds makkelijk en door de directe bijdrage die iedereen levert is de motivatie hoog.

Echter, in ieder team komt dat moment dat rollen onduidelijker worden, niet iedereen meer de dingen doet waar hij of zij energie van krijgt, of je hebt simpelweg te maken met collega’s die elkaar niet goed kennen.

Op het moment dat het wat stroever loopt in een team kan de inzet van DISC uitkomst bieden.

Wat is DISC?

DISC is een model dat gebruikt kan worden voor persoonlijke- en teamontwikkeling. Een DISC profiel geeft inzicht in wat jouw gedrags- en communicatievoorkeuren zijn. Door de DISC analyse te doen, kom je erachter hoe je efficiënt samenwerkt, hoe je communiceert en wat je motiveert. DISC bestaat uit vier verschillende gedragsstijlen.

Welke stijlen zijn er?

  1. Direct (D): hoe besluitvaardig je bent.
  2. Interactief (I): hoe je je verbaal in de interactie met anderen uit.
  3. Stabiel (S): hoe je je verbindt met anderen en daarin omgaat met veranderingen.
  4. Consciëntieus (C): hoe nauwkeurig en accuraat je bent.

Ben je meer gericht op je werk of op je collega’s?

In het model worden de stijlen tegenover elkaar gezet. Ben je D of C, dan zit je meer aan de taakgerichte kant. Je houdt je dan meer met je taken bezig. Bijvoorbeeld als je op je werk aankomt, ga je liever meteen aan het werk dan dat je een gesprekje houdt met je collega’s. Zit je meer aan de I en de S kant, dan geef je juist meer om het menselijke contact. Interactie met andere mensen is helemaal jouw ding.

Ben je een snelle improvisator of een nauwkeurige afmaker?

Naast het taak- en mensgerichte, kunnen we ook naar DISC kijken vanuit het tempo waarin iemand handelt. Ben je ongeduldig, neem je meer het initiatief of wil je snel resultaat behalen? Dan zit je in het snelle tempo en ben je meer D of I. Dit is tegenovergesteld van de mensen die C en S zijn. Zij houden meer van een rustig tempo en verzamelen liever eerst meer informatie, voordat zij zich ergens op in gaan.

DISC & hokjes

Het lijkt nu alsof mensen met DISC in hokjes worden gedeeld, maar dat is helemaal niet zo. Iedereen bezit alle stijlen, DISC geeft alleen aan wat jouw voorkeur is. Er is geen goed of fout en de ene stijl is niet beter dan de ander. Daarnaast is DISC ook context afhankelijk en kan het profiel over de jaren veranderen

Hoe helpt DISC om beter samen te werken?

De DISC methode heeft een zichtbaar en positief effect op de samenwerking. Door DISC leer je jezelf beter kennen en weet wat jouw krachten en valkuilen zijn. Vervolgens kun je met deze kennis aan de slag om effectiever te werken. Doordat je jezelf en je collega’s beter kent en weet hoe je ze moet benaderen, zal de communicatie beter verlopen.

De Zelforganisatie Fabriek is gespecialiseerd in DISC trainingen voor teams die fijner samen willen werken. Daarbij richten we ons altijd op gelijkwaardigheid en veiligheid binnen teams, zodat het team duurzaam meer bereikt.

Nieuwste over Ondernemerstips