Langdurig zitten is niet goed voor je, maar hoe doe je dat op het werk?

4 minuten leestijd

Last Updated on: 3rd oktober 2023, 11:15 am

Zitten wordt ook wel het nieuwe roken genoemd. In Nederland bewegen we steeds minder. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid beweging is dertig minuten per dag. Dit hebben we minimaal nodig om fit te blijven. Denk hierbij aan een rondje wandelen, fietsen of matig tot intensief sporten. De harde realiteit is dat veel van ons dit niet halen. Vooral op het werk zitten we veel. Gemiddeld soms meer dan acht uur per dag. Hier moet verandering in komen. Veelvuldig zitten maakt namelijk sneller ziek en verhoogt de kans op overgewicht. Dit geldt zelfs voor mensen die naast het zitten ook gewoon nog sporten. Gelukkig zijn er genoeg manieren waarop je je werkplek dusdanig kunt inrichten dat deze helpt om beter en vooral minder te zitten.

Concentreer op beter zitten

Allereerst moet er aandacht geschonken worden aan de kwaliteit van het zitten. Nog veel te vaak zitten mensen langdurig in dezelfde houding. Dit is niet alleen slecht voor de gezondheid, maar kan ook nog eens schadelijke gevolgen hebben voor het postuur en op de lange termijn zelfs lichamelijke klachten veroorzaken. Ergonomie is daarom van essentieel belang.

Ben je dus op zoek naar een nieuwe bureaustoel? Of merk je dat je steeds vaker met lichamelijke ongemakken kampt bij het gebruik van je huidige stoel? Dan is het allereerst belangrijk om hier werk van te maken. Bespaar nooit op de aankoop van kantoormeubelen. Deze zijn noodzakelijk om gezond te kunnen werken.

Er zijn verschillende vooruitstrevende merken die zich gespecialiseerd hebben in bedrijfsmeubels. Bij een ergonomische bureaustoel is het belangrijk dat deze geheel op maat kan worden aangepast en de juiste werkhouding kan worden gerealiseerd. In de Arbowet staat precies beschreven wat een juiste werkhouding is.

Wissel staan en zitten af

Als je een zittend beroep hebt, betekent dit natuurlijk niet dat je de hele dag op je bureaustoel door moet brengen. Er zijn tegenwoordig tal van verschillende opties om meer te staan. Denk aan zogenaamde statafels. Hier kun je niet alleen zittend, maar ook staand aan werken. Op die manier voorkom je de negatieve gevolgen voor het lichaam. Het is belangrijk om staan en zitten zoveel mogelijk af te wisselen. Elk half uur bijvoorbeeld. Je lichaam komt zo telkens opnieuw in actie en je komt gemakkelijk aan de benodigde hoeveelheid beweging per dag.

Geen mogelijkheid om staand te werken? Probeer dan wel minimaal elk uur even wat te bewegen. Bijvoorbeeld door staand te telefoneren of een kopje koffie te drinken. Allemaal kleine dingen die het lichaam dwingen om in actie te komen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat men de schadelijke gevolgen voor de gezondheid bij een zittend beroep teniet kunnen doen als zij minimaal een uur per dag intensief sporten. Dit kan ook flink doortrappen tijdens het fietsen zijn. Je kunt het werken en bewegen natuurlijk prima met elkaar combineren door bijvoorbeeld op de fiets naar kantoor te gaan. Op die manier beweeg je elke dag voldoende en omzeil je ook nog eens de nodige files. Win-win! 

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Blog