Kun je als ondernemer veel besparen op je zakelijke rekening?

5 minuten leestijd

Als ondernemer heb je allerlei vaste kosten. Je hebt als ondernemer namelijk van alles nodig, waaronder ook verzekeringen en een (zakelijke) bankrekening. Vooral bij de laatste kunnen flinke kosten komen kijken, maar wanneer je zakelijke rekeningen vergelijkt, zul je ontdekken dat de kosten per bank en type rekening nogal kunnen verschillen. Kloppen die verschillen? Oftewel, kun je als ondernemer geld besparen op je zakelijke rekening?

Waarom een zakelijke rekening?

Laten we bij het begin beginnen: waarom zou je als ondernemer een zakelijke rekening nemen? Het is namelijk wettelijk niet verplicht, je mag dus je zakelijke transacties via je privé rekening afhandelen. En gezien het feit dat de kosten voor een privé rekening vaak lager liggen, is het een logische vraag waarom je dan een zakelijke rekening moet nemen. Er zijn twee belangrijke redenen:

  • de meeste banken hanteren voorwaarden voor een privé rekening, waarin vaak staat dat deze niet voor zakelijke doeleinden gebruikt mag worden. Doe je dat dan toch, dan kan de bank je rekening opzeggen omdat je je niet aan de voorwaarden houdt.
  • voor de Belastingdienst maakt het niet uit of je je zakelijke transacties via een zakelijke of een privé rekening laat lopen. Maar het moet wel duidelijk en transparant zijn hoe de transacties verlopen, wat privé is en wat zakelijk. Dit is vaak lastig aan te tonen als alles via één rekening gaat.

Het is dus vanuit de bank vaak verplicht om zakelijke transacties gescheiden te houden, en voor je eigen administratie die je ter controle aan de Belastingdienst moet laten zien, is het vaak ook handig en wenselijk.

Wat kost een zakelijke rekening?

Je kunt al een zakelijke rekening krijgen voor €0 kosten. Online banken als N26 en Revolut bieden basic zakelijke rekeningen aan zonder kosten. Dit zijn rekeningen zonder poespas, vooral geschikt voor kleine ondernemers. Je kunt hierbij bijvoorbeeld geen creditcard krijgen, je kunt niet rood staan en geen iDEAL betalingen accepteren.

Bij de grotere en vooral oudere banken, gaat dit tarief al snel richting €100 of meer per jaar, voor grote ondernemingen kan dit oplopen naar €300. Dit zijn vaste kosten, je moet er rekening mee houden dat er ook variabele kosten kunnen zijn. Daardoor kunnen de kosten (flink) oplopen.

Bij het vergelijken van zakelijke rekeningen is het dus goed om niet alleen naar de eenmalige of jaarlijkse kosten te kijken, maar ook naar de variabele kosten. Zo betaal je voor een creditcard, een extra rekening, extra bankpassen, soms voor internetbankieren en meestal ook voor een transactie. Als je dus een rekening opent met relatief lage vaste kosten, maar hoge transactiekosten, dan kunnen de kosten ineens oplopen als je veel transacties in een maand of jaar hebt.

Het loont dan soms ook om een iets duurder pakket te nemen, waarin al een vast aantal transacties is opgenomen, of met lagere transactiekosten. Online banken zoals N26 en Revolut hanteren vaak lage kosten, maar hebben als nadeel dat het buitenlandse banken zijn (met dus ook een buitenlands bankrekeningnummer) zonder kantoren. Nu doen we steeds meer online, maar als je als ondernemer advies wil hebben over geldzaken, kan het fijn zijn om iemand face to face te spreken. Maar voor die mogelijkheid betaal je bij banken als Rabobank, ABN AMRO en SNS dus wel hogere, vaste kosten.

Conclusie: besparen op een zakelijke rekening kan, afhankelijk van je eisen

Je kunt dus zeker geld besparen op een zakelijke rekening. Vooral als je een kleine ondernemer met weinig eisen bent, kan het interessant zijn om een gratis rekening te openen. Verwacht je groei of wil je nu al gebruikmaken van diensten als iDEAL, dan is het vooral een kwestie van vergelijken van álle mogelijke kosten om zo het beste en voordeligste uit te zijn.

Nieuwste over Topondernemers