Kan jij wel een extraatje gebruiken?

4 minuten leestijd

Last Updated on: 24th januari 2023, 04:01 pm

Nu het nieuwe jaar begonnen is, heb je waarschijnlijk veel nieuwe voornemens. Wellicht heb je grote wensen voor dit jaar met een aardig prijskaartje. Denk bijvoorbeeld aan een grote stap zoals samenwonen of een nieuwe (part-time) studie beginnen. Met sommige grote voornemens kun je wel wat extra geld gebruiken. Ben jij benieuwd naar hoeveel geld je kunt lenen? Wij hebben alles op een rijtje gezet wat jij wilt weten over geld lenen

Leningen

Als je op zoek bent naar een nieuwe lening kun je het best eerst overwegen wat bij jou past. Er zijn namelijk verschillende keuzes als het aankomt op een lening afsluiten, wat ook compleet afhankelijk is van jouw bestedingsdoel. In grote lijnen zijn er twee soorten leningen die je kunt afsluiten, namelijk een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Een persoonlijke lening is de meest gekozen lening, omdat het een vaste rente, looptijd en maandtermijn heeft. Dit zorgt ervoor dat de kosten gelijk zijn gedurende de hele looptijd, waardoor je niet voor onverwachte kosten komt te staan. Je kunt daarentegen wel altijd gedurende de looptijd extra aflossen als je dat wilt. Deze lening is ideaal als je exact weet hoeveel extra geld je nodig hebt, denk bijvoorbeeld aan die goede voornemen om een nieuwe (part-time) studie te beginnen. Echter kan een voornemen zoals samenwonen soms duurder uitpakken dan je van tevoren had bedacht. Voor dit soort uitgaven is het namelijk moeilijk om van tevoren een exact bedrag vast te leggen, dus daarom past een doorlopend krediet beter bij dit bestedingsdoel. Maar wat houdt een doorlopend krediet dan precies in? Met een doorlopend krediet kun je afgelost geld opnieuw lenen. In tegenstelling tot een persoonlijke rekening heeft deze lening geen vaste, maar een variabele rente. Daarnaast is de looptijd ook variabel, maar het maandtermijn wel vast. Net als bij een persoonlijke lening, is aflossen tussentijds altijd mogelijk. 

Kredietverstrekker

Er zijn vele kredietverstrekkers in Nederland, dus het kan soms een hele opgave zijn om hieruit de beste te kiezen. In dit geval kun je het best beginnen met het vergelijken van het complete aanbod. Door jezelf af te vragen welke kredietverstrekker de meest gunstige voorwaarden aanbiedt voor jouw bestedingsdoel, kun je de juiste keuze maken. Daarnaast is het ook belangrijk om een professionele en betrouwbare kredietverstrekker uit te kiezen. Je kunt ook kiezen om adviseurs in te schakelen die een breed aanbod aan leningen voor jou vergelijken. Zij kunnen de rente van verschillende kredietverstrekkers onderling met elkaar vergelijken, wat uiteindelijk zorgt voor lagere maandlasten. De aangeboden rente is een belangrijk aandachtspunt, omdat de leenrente erg gestegen is. Als je de kosten en daarmee de rente laag wilt houden, is het belangrijk om te zoeken naar de goedkoopste lening met de laagste rente. 

Bedrag

Daarnaast zul je je vast afvragen hoeveel je precies kunt lenen. Echter is hier geen algemeen antwoord voor, omdat het maximale leenbedrag verschilt per situatie. Verschillende factoren hebben hier invloed op, van inkomens tot aan opgelopen schulden. Je kunt wel een nauwkeurige schatting maken met een online rekentool. Zo weet je binnen no time hoeveel jij kunt lenen gebaseerd op jouw persoonlijke situatie.

Nieuwste over Topondernemers