Kan ik eerder met pensioen gaan? 3 manieren waarop dit écht haalbaar is! 

4 minuten leestijd

Er komt een tijd dat je waarschijnlijk liever meer tijd aan je eigen gezin besteedt. Je na jaren van noeste arbeid graag de stok overdraagt aan de jongere generatie. Voor sommige mensen betekent dit dat ze één of twee jaren eerder willen stoppen dan de pensioengerechtigde leeftijd, voor anderen betekent dit zelfs een heel aantal jaren. Voor veel mensen is dit echter een lang gekoesterde wens. Wanneer je hier niet tijdig rekening mee houdt, is de kans klein dat je dit kunt gaan realiseren. Als je hier echt de tijd voor neemt en hier al vanaf relatief jonge leeftijd rekening mee houdt, dan kan je misschien eerder stoppen dan verwacht. Maar hoe zorg je ervoor dat deze wens daadwerkelijk haalbaar is? Waar moet je aan denken als je eerder met pensioen wilt gaan? We zetten 3 belangrijke tips voor je op een rijtje. 

  1. Zet de eerste stappen naar financiële onafhankelijkheid en sluit je aan bij FIRE 


De fire beweging is erg populair en is vanuit Amerika naar de gehele wereld overgewaaid. Deze beweging stelt dat bijna iedereen ieder met pensioen zou moeten kunnen gaan. Mits zij meer inzicht durven te krijgen in hun financiën en ook de juiste stappen zullen ondernemen om met eventueel minder te kunnen leven. Het is daarom slim om deze mogelijkheden eens te onderzoeken en je eventueel aan te sluiten bij een dergelijke beweging. Met tips en zelfs een duidelijke handleiding wordt het direct een stuk gemakkelijker om de juiste koers te varen. 

  1. Houd rekening met mogelijke veranderingen in je leven 


Om te bepalen op welk moment je financieel onafhankelijk zou kunnen worden, is het tevens belangrijk om rekening te houden met mogelijke veranderingen in je leven. Hoe zit het nu bijvoorbeeld met je gezinsleven? 

Als je nog thuiswonende kinderen hebt, dan zorgt dit logischerwijs voor een hogere kostenpost. Is de kans groot dat zij rond jouw pensioen uit huis zullen gaan? Scheelt dat in je lasten? Hoe zit het momenteel met je hypotheek? Als je al geruime tijd aan het afbetalen bent, dan kan het zijn dat je rond de pensioengerechtigde leeftijd uitbetaald bent aan hypotheekrente. Dat het huis volledig op jouw naam komt te staan. In dat geval bespaar je al enorm veel op de vaste lasten. Wellicht kun je – zodra je stopt met werken –  ook de auto (of één van de auto’s) de deur uit doen. Dat allemaal maakt dat je minder grote vaste laten zult hebben en wellicht ook minder geld nodig hebt om te kunnen leven zonder te werken. 

  1. Hoeveel spaargeld heb je nodig om te kunnen stoppen? 


Maar wat heb je nodig om te kunnen stoppen met werken? Dit is in principe een relatief simpele berekening. In dit geval moet je namelijk je netto-jaarinkomen keer het aantal jaren dat je eerder wilt stoppen op de rekening hebben staan. Heb je minimaal tweeduizend euro nodig om iedere maand rond te komen? En wil je drie jaar eerder stoppen? Dan heb je dus 48 x 2.000 euro nodig om met pensioen te kunnen. 

Nieuwste over Blog