Kinderen en fulltime werken: hoe combineer je dit?

3 minuten leestijd

Veel mensen zitten met dit dilemma: hoe combineer ik mijn veeleisende baan met mijn gezin? Het is simpelweg gewoon lastig te combineren. Zeker wanneer je baan veel aandacht vereist en je gezinsleven steeds drukker wordt, is de balans vaak ver te zoeken. Een dag heeft helaas maar 24 uur, dus alles evenveel aandacht geven zal niet lukken. Wij geven je hier vijf tips die ervoor kunnen zorgen dat je wat meer rust en regelmaat in je drukke leven kunt aanbrengen.

Stel prioriteiten

Dit is een van de belangrijkste dingen: bepaal wat prioriteit heeft en laat de rest even voor wat het is. Probeer niet alle ballen tegelijk hoog te houden, want dit houdt niemand lang vol. Je kunt niet fulltime werken en er alle dagen voor je kind zijn bijvoorbeeld. Hoe graag je het ook zou willen. Je zult dus moeten kiezen. Maak een eisen- en wensen-lijstje en leg ze naast elkaar. Bepaal aan de hand hiervan wat je gaat doen.

Denk creatief

Denk na over hoe je je leven makkelijker kunt maken. Kunnen je kinderen naar een BSO? Kun je zelf op andere tijden gaan werken? Is het niet te combineren met je huidige baan, zoek een andere, stop met werken of begin je eigen bedrijf. En schakel hulptroepen in: wellicht vindt de buurvrouw of een familielid het hartstikke leuk om op de kinderen te passen of te strijken of de honden uit te laten. Niet geschoten, altijd mis!

Voer uit en stel bij

Voer je planning uit en kijk of het werkt. Wellicht beter gezegd: kijk hoe lang het werkt. Want reken maar dat er toch weer gewijzigd zal moeten worden. Want ook al heb je het zo leuk bedacht, misschien veranderen jouw eisen of wensen wel weer. is het handiger je planning te wijzigen.

Streef niet naar perfectie

Het leven is imperfect en jij doet je best er het beste van te maken. Meer kun je niet doen. Maak je dus geen zorgen als je kinderen een keer ergens met ongekamd haar naartoe gaan, je zelf geen tijd hebt gehad om te ontbijten of je huis niet helemaal netjes is.

Voel je niet schuldig

En als laatste, maar zeker niet onbelangrijk: voel je niet schuldig! Meer dan je best kan je niet doen, en niemand neemt het je kwalijk als je een keer om hulp moet vragen, iets moet afzeggen of je plannen moet wijzigen. You got this!

 

 

Nieuwste over Blog