Is het mogelijk om als startend ondernemer een lening te krijgen?

4 minuten leestijd

Loop jij al een lange tijd met een geweldig idee in je hoofd om een onderneming te starten? Of ben je net gestart? Dan ben je misschien op zoek naar een zakelijke lening voor een starter. Bijvoorbeeld omdat je moet investeren in materialen, gereedschap of een winkel. Maar is het dan eigenlijk wel mogelijk om als startende ondernemer een lening te krijgen We vertellen het jou in deze blog.

Het vinden van startkapitaal is voor veel startende ondernemers een flinke klus. Maar het scheelt dat het ondernemerschap steeds populairder wordt. Hierdoor zien ook veel ondernemers nieuwe mogelijkheden. Wil je aan de slag en ben je op zoek naar een geldschieter? Dan is het belangrijk dat je een ondernemersplan schrijft. Het ontvangen van een geldsom brengt tenslotte ook een groter risico met zich mee. Daarom is het slim dat je voor jezelf maar ook voor de geldschieter helder hebt wat je straks met het bedrag gaat doen. Een plan zorgt er daarnaast ook voor dat je geloofwaardiger over komt en dat geeft ook meer gewicht aan je plan. Zonder plan wordt er geen geld gegeven. Zeker het onderdeel financieel plan is hierin heel belangrijk.

Drie belangrijke peilers

Naast geld moet je er ten slotte ook tijd en energie in steken. Zeker als je een grote investering wilt gaan doen. Het is dus mogelijk om als startende ondernemer geld te krijgen, maar daarbij moet je wel drie vragen beantwoorden:

  • Kan ik een financiering krijgen?
  • Hoe vraag ik een financiering aan?
  • Welke financiering past bij mij?
  • Hoe kan ik een financiering krijgen?

Via sommige websites van banken kun je kijken of een financiering haalbaar is. Niet alleen voor de bank maar natuurlijk ook voor jouw eigen financieringsbehoeften. Je wil tenslotte ook nog je huur en je boodschappen kunnen betalen. Je moet vragen beantwoorden, zoals welk bedrag je wilt financieren. Waarin je wilt investeren en hoe je onderneming er straks uit gaat zien. Soms heb je al wat recente jaarcijfers omdat je bijvoorbeeld al langer ondernemer bent. Ook je vermogen en je financiële positie worden getoetst. Hieruit rolt een financiële indicatie.

Als je alle gegevens goed hebt ingevuld, volgt er een advies. Dit advies is niet alleen voor jou belangrijk maar ook voor de bank. Geld verschieten is alleen aan te raden als beide partijen de afspraken kunnen nakomen. Zeker als je nog startende bent, wil je niet in de financiële problemen komen. En ook een bank wil dat niet.

Nog meer mogelijkheden om jouw plan te financieren

Lukt het bij dan bank niet? Maar is jouw idee wel echt heel goed? Dan kun je ook gebruikmaken van een crowdfunding. Dan kun je een bedrag bij elkaar sparen doordat vrienden en familie geld schenken. Maar ook als bijvoorbeeld veel mensen geloven in jouw verhaal en jouw nieuwe onderneming. Je kunt er dan voor kiezen om het bedrag later terug te betalen of door bijvoorbeeld iets anders leuks er aan te koppelen. Bijvoorbeeld een gratis eettentje in je nieuwe restaurant voor de mensen die hebben gedoneerd of een eerste druk van jouw nieuwe boek.

Nieuwste over Ondernemerstips