Hoe gaat het met de werkgelegenheid in Brabant rond corona?

4 minuten leestijd

En ineens was daar een pandemie. Heel de wereld is in de ban van het Corona-virus. In Nederland kwamen de eerste gevallen van COVID-19 voor in Brabant. Carnaval in combinatie met mensen die op wintersport waren geweest leek de brandhaard te hebben aangestoken. Binnen de kortste keer was het hele leven in Brabant, en later ook in de rest van Nederland, stilgelegd. Lock down. Maar wat betekent zo’n lock down voor de werkgelegenheid in Brabant?

Nederland weer gezond

Het belangrijkste is natuurlijk dat Nederland en de wereld weer beter wordt. Maar wat gebeurt er als nu zoveel mensen zonder werk komen te zitten. Hoogleraren zijn bang dat straks wij allemaal beter zijn, maar de economie dan nog ziek is. De klappen lijken nu vooral aan te komen in de horeca. Veel Brabanders werken in de horeca. Maar ook musea, het toerisme en de evenementenorganisatie moet veel klappen op lopen. Deze groepen voelen direct de gevolgen van het verbod om open te zijn. Bijeenkomsten zijn tenslotte verboden. Hierdoor is het voor veel bedrijven binnen Brabant én daarbuiten een uitdaging om rond te komen.

Ook zien experts dat de detailhandel in zakt. Dat komt omdat veel mensen binnen blijven. In deze lente wordt er veel geshopt. Dagjes weg naar grote steden om te winkelen en om wat te eten op het terras. Dat zit er nu door de crisis niet in. Deze crisis raakt niet alleen Brabant, maar ook Nederland en zelfs de wereldhandel voelt deze klappen.

Werkgelegenheid in Brabant

Maar wat betekent dat voor de werkgelegenheid in Brabant? Er zijn dus plekken waar niemand op dit moment kan werken. Denk aan de horeca en de detailhandel. Maar er zijn ook plekken waar juist heel veel mensenhanden nodig zijn. Denk bijvoorbeeld in de zorg. Er zijn mensen die hun oude beroep als zorgverlener weer hebben opgepakt omdat er simpelweg te weinig handen zijn. Maar ook in de schoonmaak en de begrafeniswereld is het druk.

Vooral veel seizoen-werkers vinden het nu lastig om werk te vinden. Denk bijvoorbeeld aan productiewerk op de landerijen. Veel kassen hangen op dit moment vol met groenten en fruit dat klaar is om geplukt te worden. Maar door de maatregelen is het lastig om anderhalf meter van elkaar vandaan te blijven. Veel werkzaamheden werken verricht door werknemers uit Oost-Europa. Ook zij moesten terug naar hun land door de uitbraak van Corona.

Wat te doen als je juist wílt werken?

Zit je op dit moment thuis doordat jouw werk niet thuis te doen is? En ben je op zoek naar een vacature Breda? Dan zou je in contact kunnen komen met bijvoorbeeld een uitzendbureau. Zij kunnen jou vertellen wat je eventueel zou kunnen doen. Op dit moment is er namelijk ook veel werk in de pakketdienst. Veel mensen zitten tenslotte thuis en bestellen hun pakjes op boodschappen via het internet. Maar veel processen lopen op dit moment anders, het is dan ook vooral de uitdaging op vraag en aanbod op elkaar te laten aansluiten. Sollicitaties kunnen niet op locatie worden gedaan en ook inwerken is lastig.

Of de economie en daarmee de werkgelegenheid in Brabant en de rest van Nederland aantrekt is afhankelijk van de afspraken die de overheid binnenkort maakt.

Nieuwste over Ondernemerstips