In bouwsector gebeuren meest fatale ongelukken

3 minuten leestijd

Een val van grote hoogte staat op nummer 1 in de ongevallen top 5 in de bouw. In dit rijtje staat ook beklemd raken tussen een machine en een ander object. Het zijn twee voorbeelden van ongevallen die in de bouw veel voorkomen. Veiligheidsmaatregelen zijn noodzakelijk.

Die worden niet louter van hogerhand opgelegd, werknemers moeten zelf zo goed mogelijk weten hoe ze veilig hun werk kunnen uitvoeren. Ze worden immers dagelijks blootgesteld aan nogal wat situaties die vragen om veiligheidsmaatregelen.

Werknemers kunnen daar alles over leren door middel van het volgen van een VCA cursus. Door zich bewust te zijn van de risico’s en daar maatregelen tegen te nemen, kunnen ongevallen op de bouwplaats zoveel mogelijk worden voorkomen.

VCA: Veiligheid, gezondheid en milieu

VCA staat voor VGM (Veiligheid, gezondheid en milieu) Checklist Aannemers Basisveiligheid. Er is ook een groen-variant speciaal voor medewerkers die in de groensector werken zoals hoveniers.

Voor bouwvakkers uit de regio is er VCA Amsterdam. Er is een basiscursus van een dag voor medewerkers op de werkvloer en een vol training voor leidinggevenden en zzp’ers. De cursussen zijn zowel op locatie als intern bij een bedrijf te volgen. De cursus kan ook online als E-learning variant gevolgd worden. In dat geval wordt er een centraal examen afgelegd.

Het dagcursus basis examen duurt een uur en bestaat uit veertig vragen die punten opleveren. Voldoende punten? Als iemand het minimaal aantal punten heeft gehaald, is deze persoon geslaagd. Er bestaat de mogelijkheid een voorleesexamen te volgen, met vijftien minuten extra examentijd. Bij een vol-examen gaat het om zeventig vragen die in 75 minuten beantwoord moeten worden. Ook kan een examen in een andere taal worden uitgevoerd.

Wie het examen met goed gevolg aflegt, wordt geregistreerd in het Centraal Diploma Register. Dat is belangrijk, zeker als zzp’er, zodat een opdrachtgever weet dat de medewerker het veiligheid diploma daadwerkelijk op zak heeft.

Ongeval laat noodzaak VCA cursus zien

De noodzaak van het volgen van een VCA cursus blijkt maar weer uit een ongeval dat zich vorig jaar voordeed toen een bouwvakker onder een shovel terecht kwam en overleed aan zijn verwondingen. De man vervoerde betonnen draagbalken toen de graafmachine begon te kantelen. Het slachtoffer probeerde uit de graafmachine te springen, sprong dezelfde kant op als het kantelende voertuig en raakte bekneld.

Uit cijfers van de Inspectie SZW blijkt het aantal dodelijke ongevallen in de bouw nog altijd historisch hoog. In 2018 vielen er twintig doden, gelijk aan het aantal in 2017. De bouw is daarmee de sector waarin de meeste fatale ongelukken plaats vinden.

Nieuwste over Ondernemerstips