Hoe zorg je voor een goede personeelsplanning op kantoor?

4 minuten leestijd

Binnen en bedrijf zijn er veel taken om te verdelen. Om dit gestroomlijnd te laten verlopen, kan je een personeelsplanning maken. Maar hoe zorg je nu voor een goede planning? Lees het in dit artikel.

Ieder groot bedrijf heeft er mee te maken. Het inplannen van diensten voor je werknemers. Wanneer dit niet in orde is zal je het overzicht verliezen, en loopt de volledige planning in de soep. Jij wil er daarom voor zorgen dat al je werknemers precies weten wat ze wanneer moet en doen. Het kan zijn dat jij als werkgever dit werk uitbesteed. Maar hoe geef jij het uit handen en hoe weet je dat je werknemer het overzicht wel behoud? Je kan kiezen voor een personeelsplanning via een Excel, of je kan andere tools gebruiken. Wat je ook gebruikt, overzicht is de sleutel naar een goede personeelsplanning.

Gebruik maken van handige software

De meeste personeelsplanningen worden tegenwoordig digitaal gemaakt. Een computer zal namelijk niet snel notities kwijtraken of een werknemer vergeten in te plannen. Daarom vertrouwen veel bedrijven op een persooneelsplanning software. Deze zijn vaak zo goed ontwikkeld dat ze het heel gemakkelijk en overzichtelijk maken om een planning te maken. Zo kunnen werknemers aangeven wanneer ze wel of niet kunnen. Maar ook kan jij aangeven welke taak echt door werknemer A of juist B gedaan moet worden. Simpel en overzichtelijk dus.

Overzicht tijdens het plannen

Een opgeruimd bureau is een opgeruimd hoofd. Zorg er dus altijd voor dat je alle taken hebt afgerond voordat je begint met de planning. Hou keurig bij welke notities je hebt gemaakt in een aparte map of in een apart bestand. Zorg ervoor dat het niet allemaal door elkaar loopt. Wanneer het eenmaal door elkaar gaat lopen is dit het begin van het einde.

Plan op de lange termijn

Wanneer je al het werk tot op het laatste moment plant zal je meer stress krijgen dan wanneer je planningen voor de lange termijn maakt. Zo heb je alle tijd om nog last minute aanpassingen te maken. Dit is niet alleen fijn voor jou, maar ook de werknemers weten precies waar ze aan toe zijn. In bepaalde gevallen zal je verzoeken op het laatste moment krijgen, maar deze plan je er zonder al te veel stress tussendoor. Allemaal omdat de grote planning al klaar staat.

Wensen van werknemers

Iedere werknemer heeft weer andere wensen. Maar het is slim om deze wensen wel uit te laten komen. Want wanneer jij rekening houd met de wensen van werknemers zal je zien dat je dit uiteindelijk terug krijgt. Je zal zien dat je geholpen wordt wanneer jij hun uit de brand helpt. Dus ook wanneer je op het laatste moment nog een verzoek krijgt van een werknemer moet je proberen hem of haar te helpen.

Zorgen voor meer vrijheid op het werk, zorgt voor meer creativiteit bij werknemers. Lees in dit artikel precies wat dat voor jouw bedrijf kan betekenen en hoe dit je bedrijf kan laten groeien.

Nieuwste over Ondernemerstips