Als ondernemer zelf met je data om leren gaan? Volg een opleiding

4 minuten leestijd

Wie onderneemt moet van meerdere dingen kunnen, denk aan marketing, communicatie, ondernemen, contacten leggen en onderhouden en ga zo maar door. Maar voor veel van deze punten is en blijft data de basis. Wil je hiermee leren omgaan zonder dat je iemand in dienst hoeft te nemen? Dan is een opleiding volgen zo gek nog niet. In deze blog vertellen we jou er alles over!

Data verzamelen en analyseren is een vak apart. Dat neemt dan ook niet weg dat er mensen hier natuurlijk al verschillende master opleidingen voor hebben gedaan wie je eventueel als freelancer in kunt huren. Maar als ondernemer wil je ook graag een vinger in de pap hebben. En wellicht vind je het ook nog wel hartstikke interessant allemaal. Met andere woorden: wie een opleiding tot data analist volgt kan alles vervolgens zelf tot in de puntjes analyseren en visualiseren.

Internet = data

Maar waarom data? Alles we doen op het internet zorgt voor data. Hoe lang iemand op jouw website heeft gezeten, hoeveel volgers jij er wekelijks bij hebt gekregen en wie zijn of haar gegevens heeft achtergelaten. Data is alleen van waarde als je het ook kan omzetten naar bijvoorbeeld inzichten en overzichten. Op deze manier kun je veel beter je data omzetten naar goud. Want dat je goud in handen hebt met goede data is een feit! En zonder data geen internet. Het een heeft dus zeker het andere nodig. Zorg er daarom voor dat je meer leert omgaan met data. Zodat je er de voordelen van kunt plukken. Het doen van een opleiding is dan ook een mooie start. Niet alleen omdat het als ondernemer voordelig kan zijn om een opleiding te doen, maar ook omdat je de investering terug kan verdienen door doelgerichter te gaan ondernemer. Zou een opleiding data science master dus iets voor jou kunnen zijn? Wij denken van wel!

Gelukkig hoef je data niet zelf helemaal uit te pluizen, vaak zijn er tools en programma’s die jou hierbij gaan helpen. Het is belangrijk dat je leert te werken met deze programma’s en tools. Denk bijvoorbeeld Pandas, NumPy, Google Colab of Matplotlib. Deze Data Analytics tools helpen jou verder.

Groeperen en analyseren

Naast dat je alle data moet verwerken is het dus ook belangrijk dat jij data leert groeperen en analyseren. Anders moet je je voorstellen dat je een complete bak met legosteentjes uitgestald krijgt op je tafel. De hele tafel ligt vol, maar jij hebt geen idee wat het moet worden. Als je weet hoe je alles moet organiseren, groeperen en analyseren weet je al beter waar je kan beginnen. Als je dan uiteindelijk ook nog leert wat het moet worden kan je beginnen met bouwen.

Dat bouwen is natuurlijk een metafoor voor het bouwen aan jouw onderneming. Want als je weet welke vraagstukken er uit de data voortvloeien weet je ook beter welke stappen je kan gaan ondernemen. Je gaat op zoek naar trends, patronen, fouten en verbeterpunten. Hierdoor kun je doelgericht data omzetten naar leerstukken, projecten en doelstellingen.

Nieuwste over Ondernemerstips