Hoe poets je eenvoudig en snel je huis

5 minuten leestijd
pexels-photo-1866149.jpeg
Photo by Martin Péchy on Pexels.com

Poetsen, helaas een klus waar bijna niemand plezier aan heeft. Waar er vroeger nog vaak een rolverdeling bestond tussen man en vrouw, moeten wij mannen er helaas nu ook aan geloven. Ondanks dat het makkelijk is om uit te stellen of soms vlug door het huis te rennen met een stofzuiger, is het aan te raden om minimaal één keer per week je huis of appartement te poetsen. Omdat we weten dat je liever andere dingen doet, vertellen wij jou in deze blog hoe je zo efficiënt en goed mogelijk je huis kan poetsen!

Hoe snel poetsen wij ons huis?

Het antwoord van deze vraag is moeilijk te beantwoorden. Ieder huis is namelijk anders en iedereen poets op een andere manier. De een raakt tijdens het poetsen afgeleid door wat hij of zij allemaal vindt, de ander kan zich goed concentreren en is binnen no-time klaar. Volgens verschillende schoonmaakbedrijven ben je gemiddeld 1 tot 2 uur per week kwijt aan het poetsen van je woning. Dat is wel als je je aan een strak schema kan houden.

Voordat je begint

Er zijn een aantal zaken die je op orde dient te hebben voordat je begint met poetsen. Natuurlijk dien je te beschikken over de juiste schoonmaakspullen, waaronder schoonmaakmiddel, emmer, stofzuiger, dweil en eventueel handschoenen. Reken per kamer ongeveer 15 minuten. Ruim, voordat je begint, eerst alle losse spulletjes op. Op deze manier staat tijdens het poetsen je niks in de weg en hoef je niet constant dingen op te tillen en van A naar B te verplaatsen. Stop alle losse spullen in je badkamer in de kastjes en zorg ervoor dat de wastafel zo goed als leeg is. Ruim in je kamer de losse kleding op, gooi het in de was of vouw het op en stop het in de kledingkast. Voor de woonkamer geldt hetzelfde: stop alle overige vaat in de vaatwasser en gooi troep weg.
Zo voelt je huis al een stuk opgeruimder aan, nog voordat je echt begonnen bent met poetsen. Op deze manier raak je ook minder snel afgeleid tijdens het stofzuigen, poetsen of dweilen. 

Stappenplan van het poetswerk

Uiteraard is dit plan een voorkeursadvies, wanneer je wilt kan je hier uiteraard van afwijken. De eerste stap die we aanraden is het afstoffen van je woning. Begin altijd hoog en werk naar beneden toe. Gebruik voor het plafond en hoge kasten bij voorkeur een plumeau, dankzij de stok kom je overal makkelijker bij. Gebruik voor de meubels vanaf ooghoogte een microvezeldoek, op deze manier belast je niet onnodig je spieren door je armen extra ver te moeten uitsteken. 

Wanneer je klaar bent met het afstoffen van je plafond, muren en meubilair, kun je beginnen met stofzuigen. Begin hierbij in de verste hoek van je kamer en werk naar de deur toe. Probeer dezelfde bewegingen te maken en dezelfde lijnen te trekken, zo vergeet je geen plekken over te slaan. Als je beschikt over een goede, krachtige stofzuiger, lukt het om alles op te zuigen binnen één keer. Controleer regelmatig de stofzuiger zak. Wanneer deze vol is, neemt de kracht af en komt er een nare stoffige geur uit het apparaat. 

Nadat de stofzuiger kan worden opgeruimd is het tijd om te gaan dweilen. Hierbij geldt in principe hetzelfde als bij stofzuigen: begin in de verste hoek en werk naar de deur toe. Denk ook goed na in welke kamer je nog moet dweilen. Je wilt niet door de net-gedweilde kamer moeten lopen om bij de laatste ruimtes te komen. 

Ten slotte ga je de vuile plekken nog eens na met een doek en schoonmaakmiddel. De glazen tafel, het dressoir en de eetkamertafel bijvoorbeeld. Voor de vlekken op lastige oppervlaktes, zoals stof en leer, raden wij aan om een professional in te schakelen. Een leren bank schoonmaken is door een vakkundig bedrijf binnen enkele ogenblikken weer blinkend schoon.

Hopelijk kun je met deze schoonmaaktips meteen aan de slag in je huis. Probeer het minimaal één keer per week te doen en stel het niet uit. Van uitstel komt immers afstel!

Nieuwste over Blog