Waarom jij met jouw bedrijf een VPN moet gebruiken? 

6 minuten leestijd

Last Updated on: 31st oktober 2022, 01:37 pm

Beter beschermd op het internet op het werk? Maak gebruik van een VPN tijdens kantooruren. Wij vertellen je er alles over in deze blog

We willen allemaal een gezonde onderneming. Dit speelt zich niet alleen af op de werkvloer of op jouw bankrekening. Maar wist je wel dat dit gepaard gaat met online veiligheid. Steeds meer gebeurt er binnen jouw bedrijf waarschijnlijk online. Zo zal je misschien wel vanuit huis werken of heb je collega’s in het buitenland zitten. Je wil dat communicatie en het versturen van data zo veilig mogelijk gebeurt. Een VPN gaat je onder andere hierbij helpen. 

Wat is een VPN? 

VPN staat voor Virtual Private Network. Het zegt dus eigenlijk precies waarvoor je het kan gebruiken. Dit is privé gebruik maken van het internet. Zo heeft dus niemand inzage in jouw acties. Een VPN-verbinding is eigenlijk een versleutelde manier van internetten. Zodra jij via een VPN verbinding maakt met het internet zal je een ander IP-adres gebruiken. Even uitleggen hoe dit precies werkt: 

Jij kan dus internetten via een ander IP-adres. Jouw adres blijft hierbij verborgen. Denk aan het gebruik maken van iemand anders zijn Id-kaart wanneer jij naar een concert gaat. Bijvoorbeeld die van een familielid. Alleen met VPN maak je niet gebruik van iemand anders zijn IP-adres maar van een ongebruikte. Hierdoor ben je ook niet via derden te traceren. Je kan gebruik maken van een IP-adres in ieder willekeurig land, van Taiwan tot Ecuador. Maar ook gewoon van een Nederlands adres. 

Wat zijn de voordelen van een VPN op het werk? 

Er zijn veel voordelen van een VPN te gebruiken op je werk. Wij noemen een aantal van de meest relevante voor jouw onderneming. 

Hou hackers buiten de deur 

Binnen je bedrijf zal je waarschijnlijk belangrijke informatie uitwisselen met collega’s. Iedereen heeft zijn of haar bestanden opgeslagen in de cloud. Deze cloud is goed beveiligd en een hacker kan niet zomaar in jouw bestanden komen. Maar wanneer jij deze bestanden verstuurd wil je er ook voor zorgen dat ze beveiligd zijn. Een VPN biedt een extra beveiliging wanneer jij bestanden verzameld. 

Werken op afstand 

Heb jij collega’s die in het buitenland zitten voor belangrijke opdrachten? Dan wil je dat zij op een fijne manier kunnen werken, maar ook bestanden kunnen uitwisselen met jou. De manier waarop je dit het beste kan doen is met een VPN. De bestanden zijn namelijk beveiligd, maar ook kunnen ze altijd gebruik blijven maken van Nederlandse diensten. Misschien heb je wel bepaalde video’s die je wil laten zien als voorbeeld in een presentatie. Doordat die collega’s met een Nederlandse VPN-verbinding zijn verbonden kunnen ook zij deze video’s zien. 

Uitsluitend toegang geven tot bepaalde personen 

Ga je belangrijke informatie uitwisselen? Dan wil je dat alleen bepaalde personen deze informatie kunnen inzien. Door bepaalde instelling kan je personen uitsluiten en personen juist accepteren binnen een VPN-verbinding. Zo weet je zeker dat niet iedereen zomaar binnen kan komen en/of mee kan kijken.

Het vinden van de juiste VPN-verbinding 

Ben je na dit artikel overtuigd geraakt van een VPN? Dan is het tijd om opzoek te gaan naar de juiste VPN voor jouw onderneming. Zo heb je ook VPN-providers die zich richten op grotere bedrijven. Dit omdat er natuurlijk veel meer mensen tegelijk gebruik gaan maken van dezelfde VPN-provider. Hiervoor heb je dus flinke kortingen. Maar ook wordt er gekeken naar een goede instelling van de VPN. Dit betekent dat iedereen altijd verbonden is via een VPN wanneer ze gebruik maken van de laptops en computers van jullie bedrijf. 

Ook zijn niet alle functies even goed bij iedere VPN-provider. Zo heeft de ene provider ook een offlineservice waarbij ze de VPN-verbinding voor je instellen. Het is natuurlijk altijd zoeken naar een goed evenwicht tussen een prijs en kwaliteit. Maar dit is aan jou. 

Na werktijd nog even wat streamen? 

Je hebt een lange werkdag gehad, en hebt optimaal gebruik gemaakt van jouw nieuwe VPN-verbinding. Tenminste, dat dacht je. Want wist je dat je Netflix nog lang niet uit hebt gekeken. De series en films die je in Nederland kan zien heb je misschien al wel gehad, dus was je opzoek naar iets nieuws. Met jouw VPN kan je ook gewoon verbinding zoeken met Nieuw-Zeeland of andere werelddelen. 

Zo ontdek je misschien wel een hele nieuwe mogelijkheid. Ook kan je op jouw vakanties nog gebruik blijven maken van VPN. Voor de laatste formule 1 race kan je namelijk gewoon tv-diensten uit Nederland blijven gebruiken. Maak dus na werktijd ook nog eens gebruik van je VPN-diensten.  

Nieuwste over Ondernemerstips